Svet 28.1.2023 5:00

Srbski Exit po izboru revije DJ Mag na petem mestu med svetovnimi festivali

Novi Sad, 28. januarja - Bralci revije DJ Mag, posvečene elektronski plesni glasbi, so srbski glasbeni festival Exit umestili na peto mesto med svetovnimi glasbenimi festivali. Za svoje najljubše festivale je glasovalo več kot 100.000 ljudi z vsega sveta. Exit se je uvrstil pred velike festivale, kot so Glastonbury, Coacella, Burning Man in še nekateri drugi.

Srbija, Novi Sad. Glasbeni festival, množica, ljudje. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Novi Sad.
Glasbeni festival, množica, ljudje.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

"Priznanje ponovno potrjuje svetovni sloves Exita, ki že več kot dve desetletji velja za enega najprestižnejših festivalov na svetu. Dejstvo, da je lestvica oblikovana izključno na podlagi glasov občinstva po vsem svetu, je še posebej pomembno," je po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedal ustanovitelj in direktor festivala Exit Dušan Kovačević.

Glasovanje je potekalo od 5. do 26. oktobra 2022. Na prvo mesto se je uvrstil belgijski Tomorrowland, sledita ameriška Ultra Music Festival in EDC Las Vegas, nato britanski Creamfields North.

Priznanje je po pisanju Tanjuga še posebej pomembno, saj so ga izglasovali bralci revije DJ Mag. Slednja je znana po svojih seznamih Top 100 festivalov, Top 100 DJ-jev in Top 100 klubov, ki predstavljajo pomembno merilo, še posebej v elektronski glasbi. Zato tudi ne preseneča, da so festivali, ki so se uvrstili pred Exit, posvečeni izključno elektronski glasbi, medtem ko Exit že več kot dve desetletji neguje večžanrski pristop.

Exit je po svetu znan tudi po svoji znameniti Dance Areni, ki velja za vodilno prizorišče elektronske glasbe na svetu. Doslej je gostila nekatera najbolj vznemirljiva imena elektronske glasbe zadnjih 20 let, mnoga izmed njih se redno pojavljajo na seznamu najboljših DJ-jev DJ Maga.

Na festivalskem seznamu DJ Maga je sicer poleg Exita več festivalov iz regije, kot so Untold, Hideout, Sonus, Ultra Europe, srbski Lovefest pa je na 35. mestu.

DJ Mag je letos rezultate glasovanja objavil po treh letih premora, Exit pa je bil na njegovem seznamu tudi leta 2019.

Britanska revija s tridesetletno tradicijo je bila ustanovljena kot mesečnik, posvečen elektronski glasbi. Distribuirajo jo v več državah, med drugim v ZDA, Španiji, Franciji, Italiji, Kitajski, Nizozemski. Zgoraj omenjeni seznami so njen zaščitni znak.