Slovenija 28.1.2023 9:40

Nagrada Sama Smerkolja opernemu pevcu Emilu Baroniku

Maribor/Ljubljana, 28. januarja - Strokovno nagrado Sama Smerkolja za operne pevce za leto 2022 prejme baritonist, upokojeni solist SNG Maribor Emil Baronik. Podelitev nagrade bo v nedeljo v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani, danes poroča časnik Večer.

"Upokojeni solist Opere SNG Maribor, baritonist Emil Baronik, je eden od najzaslužnejših in najdejavnejših umetnikov, ki se slovenskemu in mednarodnemu občinstvu že več kot pet desetletij predstavlja kot poglobljen interpret najrazličnejših pevskih vlog. Odlikujejo ga velika razgledanost, poustvarjalna inteligenca in tehnična kondicija, ki jo dopolnjujeta še premišljena igra ter izreden čut za melodično podajanje. Njegovo umetniško ustvarjanje zaznamuje izjemna predanost tehnično in interpretativno zahtevnim ter karakterno diferenciranim vlogam, s katerimi je dosegel ustvarjalno zrelost in prepoznavno odrsko prezenco," so po navedbah Večera med drugim zapisali v utemeljitvi nagrade.

Strokovno komisijo so sestavljali Simon Dvoršak (predsednik), Vlatka Oršanić, Henrik Neubauer, Andrej Debevec in Simon Robinson.

Baronik je glasbeno pot začel na Srednji glasbeni šoli v Mariboru, kjer je študiral petje pri profesorju Milošu Brišniku. Znanje je izpopolnjeval na Dunaju pri profesorici Elizabeth Kreiči. V mariborski operi je deloval od leta 1962. Pevsko vzdržljivost in igralski potencial je Emil Baronik potrdil z izjemnim številom predstav, ki presega 4000 nastopov, v zadnjih opernih sezonah pa se je kljub upokojitvi večkrat preizkusil v zahtevnejših vlogah, nazadnje v vlogi Markiza de la Force v Poulencovi tragični operi Pogovori karmeličank ter kot Cesar Altoum v Puccinijevi operi Turandot. Poustvaril je več kot 120 vlog železnega opernega repertoarja, med katerimi izstopajo naslovne vloge iz oper Seviljski brivec Gioacchina Rossinija, Don Pasquale Gaetana Donizettija, Porgy in Bess Georgea Gershwina, Ero iz onega sveta Jakova Gotovca, ter vloge iz Mozartovih oper Figarova svatba in Così fan tutte, Donizettijeve komične opere Ljubezenski napoj ter Puccinijevih oper La Bohème in Gianni Schicchi.

Baritonist Emil Baronik je bil prvi, ki se je v mariborski operni hiši dosledno preizkušal v novejših glasbeno-gledaliških žanrih, zlasti v opereti in muzikalu. Svoje bogato glasbeno znanje je prenašal na mlajše generacije kot predavatelj vokalne tehnike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru ter kot zborovodja Moškega zbora DPD Pekre, Planinskega mariborskega okteta in Okteta Marles. Ob drugih pomembnih nagradah je Emil Baronik prejel tudi Glazerjevo nagrado za življenjsko delo.

V Slovenskem komornem glasbenem gledališču že od leta 2008 podeljujejo strokovno nagrado Sama Smerkolja za operne pevce. To je edina stanovska nagrada na tem področju.