Svet 3.2.2023 5:00

Krona Sveta rimskega cesarstva pod drobnogledom raziskovalcev

Dunaj, 3. februarja - V sklopu triletnega projekta Krona so na Dunaju pod drobnogled vzeli znamenito krono Svetega rimskega cesarstva nemškega naroda, ki jo hranijo v cesarski zakladnici v avstrijski prestolnici. V sklopu projekta bodo krono raziskali podrobneje, kot je bila kdajkoli v svoji približno tisoč let dolgi zgodovini.

Okoli 1000 let staro krono po pisanju nemške tiskovne agencije dpa proučujejo v Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju. Osmerokotna cesarska krona tehta tri kilograme in pol ter je posuta s 172 dragimi kamni in 224 biseri.

V Umetnostnozgodovinskem muzeju s projektom po besedah direktorice muzeja Sabine Haag izpolnjujejo eno od osrednjih nalog muzejev, in sicer ne le ohranjanje dediščine, temveč tudi raziskovanje.

Strokovnjaki med drugim upajo, da bodo našli namige o natančnem datumu nastanka - ali je nastala v 10. ali v 12. stoletju je zaenkrat stvar razprave - in o uporabljenih tehnologijah. Prva ugotovitev je, da je bil rdeči spinel, ki spominja na rubin, verjetno izpostavljen temperaturi okoli 1000 stopinj, da bi se izboljšala njegova svetlost.

"Kar počnemo tukaj, so temeljne raziskave v najboljšem pomenu besede in so gradnik v kompleksni temi o zgodovini cesarske krone," je povedal vodja projekta Franz Kirchweger. V prvem letu projekta je bilo posnetih približno 60.000 fotografij, ki so bile povečane do 2500-krat, piše dpa.

Opazno velika in težka krona, del v celoti ohranjenih cesarskih regalij, je bila skozi stoletja zaradi uporabe večkrat poškodovana. Pri padcu na tla so se razbili kamni, ki so jih zamenjali, je povedal Kirchweger. Krona je bila več stoletij shranjena v Nürnbergu, nato pa so jo leta 1796 zaradi skrbi pred Napoleonovim napredovanjem prepeljali na Dunaj. Danes je eden od najveličastnejših predmetov v cesarski zakladnici.

Projekt, ki bo trajal do konca leta 2024, je vreden 1,3 milijona evrov. Po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA pri njem sodelujejo univerzi na Dunaju in v Gradcu, zakladnica katedrale v Essnu, muzej Louvre v Parizu in nadškofija v Kölnu.

Na spletni strani Umetnostnozgodovinskega muzeja je mogoče prebrati, da se je krona, ki so jo nazadnje uporabili ob kronanju leta 1792, vtisnila v naš kolektivni spomin kot eden najpomembnejših in najbolj sugestivnih simbolov evropske zgodovine. Danes je edina od številnih kron, ki so jih nosili in uporabljali kralji in cesarji v srednjem veku, ki se je ohranila.