Svet 31.1.2023 11:17

Znana sta logotip in slogan letošnjega tekmovanja za Pesem Evrovizije

Liverpool, 31. januarja - Letošnje tekmovanje za Pesem Evrovizije v Liverpoolu bo potekalo pod sloganom Združeni v glasbi. Na logotipu so upodobljena srca, ki bijejo skupaj. Po poročanju britanskega BBC so se za tovrstno podobo odločili, ker je bilo tekmovanje prvotno radijski eksperiment, namenjen povezovanju Evrope.

Velika Britanija, Liverpool. Letošnje tekmovanje za Pesem Evrovizije v Liverpoolu bo potekalo pod sloganom Združeni v glasbi. Na logotipu so upodobljena srca, ki bijejo skupaj. Foto: Eurovision

Velika Britanija, Liverpool.
Letošnje tekmovanje za Pesem Evrovizije v Liverpoolu bo potekalo pod sloganom Združeni v glasbi. Na logotipu so upodobljena srca, ki bijejo skupaj.
Foto: Eurovision

Navdih za barvno shemo in logotip letošnje Evrovizije sta bili tudi zastavi Ukrajine in Velike Britanije. Vrsta svetlomodrih, temnomodrih, rožnatih in rumenih ploskih src se v sredini logotipa naguba v velik tridimenzionalni model srca.

"Letošnja podoba odlično povzema sodelovanje, ki zaznamuje tekmovanje, in poudarja moč glasbe, ki združuje ljudi po celem svetu," je ob objavi logotipa za BBC povedal vodja dogodka Martin Green.

Logotip in slogan letošnje Pesmi Evrovizije so predstavili danes v Liverpoolu pred uradno slovesnostjo ob predaji evrovizijskega ključa in kartice s celostno podobo lanskoletnega tekmovanja. Slovesnost ob predaji bo potekala drevi ob 19. uri. Prenos dogodka iz liverpoolske dvorane St. George's Ball, ki ga bosta povezovala radijski voditelj Ryan Clark in televizijska voditeljica AJ Odudu, si bo mogoče ogledati na programu BBC Two.

Na drevišnji podelitvi bo Velika Britanija simbolno in dobesedno od Italije prejela ključ, ki je odpiral vrata glasbi lanskoletne Evrovizije. Vsako leto namreč gostiteljica preteklega evrovizijskega tekmovanja izdela unikaten ključ, ki ga na podelitvi preda gostiteljici naslednjega tekmovanja. Poleg predaje ključa, bo na slovesnosti tudi žreb, v katerem bo večina sodelujočih držav izvedela, v katerem polfinalu bodo nastopile.

V polfinalnih večerih, ki bosta potekala 9. in 11. maja bo prvič po spremembi pravil samo javnost in ne več žirija odločala, katerih 20 držav bo 13. maja nastopilo v velikem finalu. Tako kot pretekla leta se bodo Velika Britanija, Francija, Španija, Nemčija in Italija v finale uvrstile neposredno, saj njihove televizijske hiše za sodelovanje v tekmovanju plačujejo najvišje zneske. Kot zmagovalka leta 2022 se bo v finale neposredno uvrstila tudi Ukrajina.

Zaradi vojne v Ukrajini so se pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) odločili, da letošnji dogodek organizirajo v Veliki Britaniji, ki je lani na tekmovanju za Pesem Evrozije zasedla drugo mesto. Dogajanje, za katerega bodo odšteli med osem in 17 milijonov britanskih funtov, bo ob pomoči vlade Združenega kraljestva, mestnega sveta Liverpoola in organizacije Liverpool City Region Combined Authority, financirala gostiteljska televizijska postaja BBC.

Televizijske postaje držav udeleženk morajo za nastop plačati prijavnino. Manjše države plačujejo nižje zneske, večje države višje. Letos so se prijavnine zaradi izključitve Rusije povečale. Ker je država v proračun prispevala visok znesek, morajo udeleženke primanjkljaj nadomestiti. Zato se po poročanju Euronewsa letošnjega tekmovanja ne bodo udeležile Severna Makedonija, Črna gora in Bolgarija.

Slovenijo bodo v Liverpoolu zastopali Joker Out s skladbo Carpe Diem.