Slovenija 1.2.2023 9:14

Ustanovljena konfederacija sindikatov Glosa-Zasuk

Ljubljana, 1. februarja - Sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk se pridružuje sindikatu Glosa. Kot so sporočili, bo Zasuk še naprej deloval avtonomno kot samostojni sindikat, s podpisom pogodbe z Gloso pa vstopa pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in bo tako lahko sodeloval v kolektivnih pogajanjih s pristojnimi organi.

Ljubljana. Člana delavskega odbora sindikata Zasuk Tina Podbevšek in Miha Blažič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Člana delavskega odbora sindikata Zasuk Tina Podbevšek in Miha Blažič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dodali so, da gre za izjemen dosežek, saj so tako samozaposleni delavci iz sektorja prvič v zgodovini pridobili legitimnost za pogajanja z oblastjo, ki so jim jo doslej ves čas odrekali.

Članice in člani sindikata Zasuk so pridružitev izglasovali v torek. Pogajanja med Gloso in Zasukom so sicer potekala vse od ustanovitve Zasuka 2. oktobra 2022, saj sta oba panožno sorodna sindikata videla številne prednosti v formalizaciji njunega sodelovanja. Medtem ko so v Gloso večinoma vključeni delavci iz kulturno-ustvarjalnega sektorja, ki so zaposleni v javnih kulturnih ustanovah, Zasuk primarno združuje delavce, ki delujejo samostojno, večinoma kot zunanji izvajalci za javne kulturne ustanove, nevladne organizacije in podjetja.

Kot je izpostavil splošni koordinator Zasuka Miha Blažič, z združitvijo pridobita oba sindikata, saj bo na ta način delavstvo iz različnih podsegmentov sektorja končno povezano in zato močnejše. Predsednik sindikata Glosa Mitja Šuštar je poudaril, da se Zasuk s podpisom pogodbe pridružuje Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in lahko sodeluje v kolektivnih pogajanjih s pristojnimi organi, član delavskega odbora Zasuka pa bo postal tudi član Odbora Glose in bo aktivno sodeloval pri njihovih sejah.

Koordinatorica Zasuka za vsebine in strategije Katja Praznik kot ključno prednost združitve vidi to, da bodo končno tudi delavci in delavke, ki delujejo kot zunanji izvajalci in so bili iz kolektivnih pogajanj doslej popolnoma izključeni, lahko pristopili k pogajanjem in postavili zahteve za boljše plačne pogoje in pristop h kolektivni pogodbi.

Članica delavskega odbora Alenka Sottler je izpostavila, da delavci v sektorju že desetletja živijo brez običajnih pravic, kot so "bolniška, pravica do kredita in dostojnega delovnega prostora, vse z izgovorom, da so podjetniki in da se prav zato tudi ne morejo sindikalno organizirati". Nič od naštetega seveda ne drži in ravno močna sindikalna konfederacija je še en pomemben korak na poti do resničnega zasuka v sektorju, je dodala.

Koordinator za sindikalne boje in akcije Andraž Mali je povedal, da je doslej v okviru Glose deloval tudi sindikat zunanjih izvajalcev Suki, ki pa v zadnjih letih ni bil aktiven. Z združitvijo sindikatov bodo člani Sukija postali člani Zasuka.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, so člani Zasuka avtomatično postali tudi člani konfederacije Glosa-Zasuk. S članstvom v ZSSS imajo odslej vsi člani in članice Zasuka možnost brezplačne pravne podpore.

Zasuk, ki deluje po organizacijskem modelu, ki v primerjavi s klasičnimi servisni sindikati stremi k večji aktivni vključenosti članov in članic, v letu 2023 uresničuje dva zastavljena cilja.

Prvi cilj je krepitev pogajalske moči s pridobivanjem novih članov in članic ter vzpostavitev trdne sindikalne mreže. V pol leta delovanja so že organizirali številne regijske sestanke z namenom krepitve lokalnih odborov po vsej Sloveniji.

Drugi cilj je temeljito naslavljanje problematike neplačevanja, podplačevanja in izkoriščanja javnih zavodov ter prizadevanje za uvedbo sankcij za neplačnike.