Svet 1.2.2023 10:24

Aprila napovedan izid novega Murakamijevega romana

Tokio, 1. februarja - Izid novega romana priznanega japonskega pisatelja Harukija Murakamija, ki bo prvi po šestih letih, je napovedan za april. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sicer pri založbi Shinchosha podrobnosti o romanu niso razkrili. Predvidoma bo najprej izšel v japonščini, prevodi bodo sledili.

Japonska, Tokio. Knjige japonskega avtorja Harukija Murakamija. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Japonska, Tokio.
Knjige japonskega avtorja Harukija Murakamija.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V kratki izjavi v japonščini so pri založbi Shinchosha zapisali, da bo novi roman izšel 13. aprila, niso pa razkrili niti naslova niti vsebine knjige. Za AFP so zapisali, da ne morejo potrditi, kdaj bodo izšli prevodi, niti, kdaj bodo razkrili naslov knjige. Prav tako še ni znano, koliko strani bo knjiga obsegala.

Mednarodnega priznanega japonskega pisatelja Murakamija že več let omenjajo kot kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo. Štiriinsedemdesetletnik je znan po romanih, v katerih prepleta osamljenost sodobnega življenja z absurdnimi situacijami.

Čeprav je znan kot samotar, je v zadnjih letih navduševal oboževalce, ko je kot radijski voditelj in didžej gostil posebno radijsko oddajo Radio Murakami.

Na Univerzi Waseda v Tokiu so leta 2021 odprli knjižnico, posvečeno Murakamiju. Obiskovalci si lahko v njej izposodijo avtorjeve romane, plošče in druge z njim povezane predmete. V knjižnici je med drugim tudi replika Murakamijevega minimalističnega delovnega prostora, kavarna in celo radijski studio,

Ob izidu knjige Uboj komturja leta 2017 so glavne knjigarne v Tokiu ostale odprte tudi čez polnoč, da so si lahko nestrpni oboževalci takoj priskrbeli knjigo.

Murakami je priljubljen tudi med slovenskimi bralci. V slovenskem prevodu so na voljo številna njegova dela, med njimi romani Kronika ptiča navijalca, Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj sputnik ter trilogija 1Q84, delo O čem govorim, ko govorim o teku, zbirka kratke proze Slon izginja in tudi roman Uboj komturja.