Svet 2.2.2023 14:43

Iranski filmar Jafar Panahi začel gladovno stavko do izpustitve iz zapora

Teheran, 2. februarja - Priznani iranski filmski ustvarjalec Jafar Panahi, ki že šest mesecev biva v zaporu, je začel gladovno stavkati v znak protesta proti nadaljnjemu zaprtju v razvpitem zaporu Evin v Teheranu. V pismu, ki ga je njegova družina objavila na družbenih omrežjih v sredo, je napovedal, da bo do izpustitve zavračal hrano, pijačo in zdravila.

"Ostal bom v tem stanju, dokler mojega mrtvega telesa morda ne bodo osvobodili iz zapora," je zapisal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Panahija, čigar filmi so prejeli nagrade na vseh glavnih evropskih filmskih festivalih, so aretirali julija lani, še preden se je septembra začel val protestov, ki pretresajo iranski režim. Prejšnji mesec je kazalo, da bi sodstvo lahko odredilo njegovo izpustitev, vendar ostaja za zapahi v teheranskem zaporu Evin.

Gladovno stavko je začel v sredo. "Danes, tako kot mnogi ljudje, ujeti v Iranu, nimam druge izbire, kot da protestiram proti temu nečloveškemu vedenju s svojim najdražjim - svojim življenjem," je izjavil Panahi.

Napovedal je, da bo stavkal do izpustitve v znak protesta proti "nezakonitemu in nečloveškemu ravnanju pravosodnega in varnostnega aparata in zapiranju talcev".

62-letnega Panahija so aretirali 11. julija lani in bi moral odslužiti šestletno kazen, ki so mu jo izrekli leta 2010, potem ko so ga obsodili zaradi propagande proti sistemu. Toda 15. oktobra je vrhovno sodišče obsodbo razveljavilo in odredilo ponovno sojenje, kar je v njegovi pravni ekipi vzbudilo upanje, da bi ga lahko izpustili.

Panahi je leta 2000 prejel zlatega leva na beneškem filmskem festivalu za film Krog. Leta 2015 je prejel zlatega medveda v Berlinu za Taksi, leta 2018 pa nagrado za najboljši scenarij v Cannesu za film Trije obrazi.

V zadnjem filmu Brez medvedov, ki je v Benetkah prejel nagrado žirije, se dotika pomanjkanja svoboščin v državi, ki se pretirano oklepa tradicije.

Panahija so julija lani aretirali po tem, ko se je udeležil sodnega zaslišanja za režiserja Mohammada Rasoulofa, ki so ga pridržali nekaj dni prej. Tega so januarja izpustili, ker so mu odobrili dvotedenski dopust iz zdravstvenih razlogov. Še vedno naj bi bil zunaj zapora.

Filmarji so bili med tisoči tistih, ki so jih v Iranu aretirali pri zatiranju protestov. Te je 16. septembra lani sprožila smrt 22-letne Mahse Amini v priporu, kjer je bila zaradi domnevnega kršenja strogih pravil oblačenja za ženske.

Med pridržanimi je bila tudi igralka Taraneh Alidoosti, ki je objavila fotografije, na katerih ni nosila naglavne rute. V začetku januarja so jo nato po skoraj treh tednih izpustili.