Svet 4.2.2023 6:00

Na Nizozemskem retrospektiva skrivnostnega Paula Vermeerja

Amsterdam, 4. februarja - V amsterdamskem Rijksmuseumu bodo prihodnji teden odprli razstavo baročnega slikarja Paula Vermeeja. Po napovedih kuratorjev bo razstava edinstvena priložnost, da obiskovalci na enem mestu vidijo dela tega skrivnostnega nizozemskega mojstra iz 17. stoletja.

Doslej še nikoli ni bilo na enem mestu zbranih toliko Vermeerjevih del in zelo malo verjetno je, da bodo kdaj ponovno, poroča britanski Guardian.

Od manj kot 40 slik, ki jih večina strokovnjakov pripisuje umetniku, jih je Rijksmuseum pridobil 28. Njegova dela so si sposodili v muzejih in zasebnih zbirkah iz sedmih držav, med drugim iz Narodne galerije v Londonu, Louvra v Parizu in Narodne galerije v Dublinu. Nekatere umetnine pa prihajajo iz Berlina, New Yorka in Tokia.

V Rijksmuseumu hranijo štiri Vermeerjeva dela, ki bodo prav tako na razstavi, med njimi Mlekarico. Njegovo morda najbolj znano slika Dekle z bisernim uhanom pa bo posodil muzej Mauritshuis v Haagu.

"Vermeer poskrbi, da se ura ustavi," je povedal generalni direktor Rijksmuseuma Taco Dibbits. "Daje ti občutek, da si tam, s to osebo, v tisti sobi in da se je čas ustavil. In čas, še posebej danes, je tisto, po čemer vsi hrepenimo," je dodal.

Za njegovo prvo retrospektivo, ki jo bodo odprli v petek, so že prodali več vstopnic kot za katerokoli razstavo v zgodovini muzeja.

Vermeer (1632-1675) velja za enega najbolj skrivnostnih flamskih umetnikov. O njem je znanega le malo, saj se poleg njegovih platen niso ohranila niti njegova pisma ali dnevnik. Znan je po jasnih, umirjenih interierjih, naslikanih z vsemi podrobnostmi, vendar v mehki, poetični luči in harmoničnih barvah.