Slovenija 8.2.2023 10:00

Znani prvi dobitniki nagrade Nike Bohinc za filmsko kritiko

Ljubljana, 8. februarja - Društvo slovenskih filmskih publicistov in publicistk Fipresci in revija Ekran bosta na današnji kulturni praznik prvič podelila strokovne nagrade za najboljše prispevke na področju filmske kritike in publicistike. Prvi dobitniki nagrade Nike Bohinc so Anže Okorn, Oskar Ban Brejc in Marina Gumzi.

Nagrado, ki je poimenovana po eni najvidnejših članic društva Fipresci, prvi urednici Ekrana ter eni izmed najpomembnejših slovenskih filmskih kritičark, bodo podelili v treh kategorijah: za najboljšo kritiko, za najboljši teoretski tekst oziroma esej in za najboljši intervju.

Nagrado za najboljšo recenzijo oz. kritiko kot prvi prejme Anže Okorn za tekst z naslovom ...Naokoli.... Besedilo, objavljeno v reviji Ekran januar/februar 2022, kot piše v obrazložitvi nagrade, odraža slog, ki ga avtor z recenzentskim in esejskim pisanjem razvija že več let. V slovenskem filmskem prostoru je Okorn eden redkih piscev z razpoznavnim stilom, ki presega ustaljene forme filmske kritike. S svojim raziskovanjem jezika in ritma tekst razpira drugačen pogled na film Joachima Trierja Najslabši človek na svetu.

Nagrado za najboljši esej oziroma teoretski tekst letos prejme Oskar Ban Brejc za esej z naslovom Kaj narediti s filmom in tehnologijo? Avtor v svojem teoretskem eseju, objavljenem v publikaciji KINO! št. 48/2022, premišljuje aktualno temo na način, ki bralcu organsko približa kompleksnost konceptov ter jih spretno in fluidno argumentira, opirajoč se na sodobno strokovno literaturo, piše v obrazložitvi nagrade.

Za najboljši intervju je letos razglašen intervju Marine Gumzi z Isabelle Fauvel, objavljen v Ekranu (maj/junij 2022). Intervju, kot piše v obrazložitvi, odlikujeta avtoričin angažma in poznavanje področja filmske produkcije. Pogovor zaznamujejo premišljena in izvirna vprašanja, ki odpirajo prostor za zavzet premislek stanja sodobne evropske filmske industrije.

Na področju filmske kritike je bilo v zadnjih letih zaznano umanjkanje strokovnih priznanj, edina nagrada na tem področju - priznanje revije Ekran - nagrajuje opus izbranega kritika ali kritičarke in se izmenično podeljuje enkrat za življenjsko delo, drugič pa perspektivnemu mlademu kritiku ali kritičarki, pri čemer veliko kakovostnih kritiških del posameznega leta ostaja spregledanih. Zato sta se ob 60. obletnici izhajanja Ekrana Društvo Fipresci in revija odločila za ustanovitev stanovske nagrade, ki bo krepila vidnost kakovostnega dela stroke in opozarjala na izjemne prispevke, so zapisali podeljevalci nagrade.

K prijavi za nagrado Nike Bohinc so bili povabljeni vsi filmski kritiki in kritičarke ter publicistke in publicisti, katerih prispevki so bili objavljeni v registriranih medijih v obdobju od prvega januarja do 31. decembra 2022. Prijavljene prispevke je ocenjevala tričlanska strokovna žirija v sestavi profesorica filma ter odgovorna urednica revije za film in filmsko KINO! Maja Krajnc, selektor Festivala slovenskega filma Nace Zavrl in literarna kritičarka in odgovorna urednica zbirke Prišleki založbe LUD Literatura Veronika Šoster.

Nocojšnji podelitvi bo sledila projekcija ljubezenske poeme režiserja Matjaža Klopčiča z naslovom Na papirnatih avionih (1967), ki je bil eden najljubših filmov Nike Bohinc, mogoč pa bo tudi brezplačen ogled razstave France Štiglic: filmska zapuščina, so sporočili iz Slovenske kinoteke, ki bo gostila podelitev nagrad.

Nika Bohinc je bila cenjena filmska kritičarka, ki je v svojem 30. letu umrla leta 2009 na Filipinih.