Svet 11.2.2023 9:00

V SMG premierno Ljubimki po romanu avstrijske nobelovke Elfriede Jelinek

Ljubljana, 11. februarja - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo ob 19.30 premierno uprizorili predstavo Ljubimki, ki sta jo po romanu avstrijske nobelovke Elfriede Jelinek zasnovala režiserka Nina Ramšak Marković in avtor priredbe Milan Ramšak Marković. Predstava v ospredje postavlja ženski, ki sanjata o tem, da bi izboljšali svoj socialni položaj.

Roman Ljubimki v središče postavlja Paulo in Brigitte, ki pot za uresničitev sanj po izboljšanju socialnega položaja vidita v ljubezni z moškim. Avtorica se vsebinsko sicer navezuje na "ženske romane", vendar se vseskozi spopada z družbenimi normami in tako v jeziku kakor v načinu naracije z duhovito ironijo ustvari premišljeno distanco, so zapisali v SMG.

Nina Ramšak Marković se je z uprizoritveno ekipo osredotočila na idejo romantične ljubezni kot enega izmed ključnih pogojev za reprodukcijo sveta, v katerem živimo. In na nasilje - tako tisto telesno, intimno, kakor tudi strukturno, družbeno -, ki se ne razkrije kot nekaj, kar bi v idealni meščanski družbi lahko odpravili kot napako, temveč kot nujna druga stran romantične ljubezni.

Režiserka je na nedavni novinarski konferenci povedala, da se pisateljica v romanu ukvarja z idejo romantične ljubezni, ki pa jo dekonstruira skozi sistem in skozi razmere, kako obravnava našo oziroma meščansko idejo romantične ljubezni kot nekaj, kar nam pripada in kar je univerzalno človeško.

Pisateljica vzame najnižji družbeni sloj, kjer so vsi sistemi, odnosi in družbene relacije vezani na kapital in razmere trga in kjer je romantična ljubezen, kot jo dojemamo z druge oziroma meščanske pozicije, absolutno nedostopna, ni samoumevna in vodi v propad.

V predstavi so se po njenih besedah skušali čim bolj dosledno držati romana. Elfriede Jelinek so poskušali dosledno slediti tudi v tem, da protagonistki nista žrtvi.

Milan Ramšak Marković je besedilo priredil po prevodu Slava Šerca in je tudi dramaturg predstave. Scenograf je bil Igor Vasiljev, kostume je pripravila Maja Mirković, glasbo in zvok pa Drago Ivanuša. Svetlobo je oblikoval Andrej Hajdinjak.

V predstavi nastopajo Primož Bezjak, Daša Doberšek, Boris Kos, Anja Novak, Ivan Peternelj, Romana Šalehar, Stane Tomazin, Miranda Trnjanin in Lara Vouk.