Slovenija Svet 9.2.2023 11:09

Cameronov Titanik ob 25-letnici ponovno v kinematografih

Los Angeles, 9. februarja - Po uspehu filma Avatar: Pot vode iz lanskega leta se režiser James Cameron v letošnjem letu vrača na platno s klasiko Titanik iz leta 1997 v izboljšani tehnologiji. Romantični ep bo ob 25-letnici v kinematografih na ogled od petka dalje. Kot je povedal režiser, pri filmu ne obžaluje ničesar, a če bi ga snemal danes, bi Jack lahko preživel.

ZDA, Washington. Maketa potniške ladje Titanik. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Maketa potniške ladje Titanik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

O priljubljenosti filma priča dejstvo, da se tudi četrt stoletja kasneje razprave še naprej vrtijo okoli usode glavnega lika Leonarda DiCapria. Oboževalci po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vztrajajo, da bi Jack lahko preživel ledene atlantske vode, potem ko se je čezoceanska ladja potopila, če bi le delil improvizirani splav z Rose v podobi Kate Winslet.

Namesto tega je Jack galantno podaril Rose lesena vrata, s čimer je sebe obsodil na smrt, njej pa zagotovil preživetje.

To je samo en primer, ko se zdi, da se zgodba o Titaniku "za ljudi nikoli ne konča", je povedal Cameron na novinarski konferenci ob obletnici ponovne izdaje filma.

Od Titanika dalje so bile veliko večje tragedije, kot sta prva in druga svetovna vojna. "Toda Titanik ima to vrsto trajne, skoraj mitske, romaneskne kakovosti. In mislim, da je povezan z ljubeznijo, žrtvovanjem in smrtnostjo," je povedal režiser.

Cameron je v novem dokumentarcu National Geographica preizkusil Jackovo žrtvovanje, pri čemer je izvajal eksperimente z dvema kaskaderjema in natančno repliko vrat iz filma v rezervoarju s hladno vodo.

V filmu Titanik: 25 let kasneje z Jamesom Cameronom sta bila kaskaderja opremljena s termometri, s katerimi so ugotavljali, kako hitro so njihova telesa padla v hipotermijo.

Medtem ko je prvi test potrdil, da bi Jack umrl, če bi ravnal v skladu s filmskim zapletom, so pri drugem testu ugotovili, da bi lahko par obdržal ravnotežje na vratih in zadržal zgornji del telesa zunaj vode.

"Končna razsodba? Jack bi morda živel. Vendar obstaja veliko spremenljivk," je povedal režiser.

Titanik so prvič predvajali decembra 1997 in se je 15 zaporednih vikendov držal na prvem mestu po prodanih kino vstopnicah. Skupni zaslužek je znašal 2,2 milijarde dolarjev.

Zgodba bo ponovno na ogled v kinematografih nekaj dni pred letošnjim valentinovim, z današnjim dnem tudi v slovenskih kinih.