Na hitro prelistano 11.2.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. februarja - Pri Beletrini so izdali zbirko pisem Skozi gosto noč med Borisom Furlanom in njegovo hčerko Stašo Furlan Seaton, ki jo je uredila Alenka Puhar, pri mariborski založbi Litera pa knjigo Petra Rezmana Velunja brez godbe zgodbe. Mladinska knjiga je izdala stripovski priročnik za mlade terapevta Steva Hainesa Tesnoba je res čudna reč.

Ljubljana. Knjiga Skozi gosto noč Borisa Furlana in Staše Furlan Seaton. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Skozi gosto noč Borisa Furlana in Staše Furlan Seaton.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Tesnoba je res čudna reč Stevea Hainesa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Tesnoba je res čudna reč Stevea Hainesa.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Velunja brez godbe zgodbe Petra Rezmana. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Velunja brez godbe zgodbe Petra Rezmana.
Foto: STA

SKOZI GOSTO NOČ - KORESPONDENCA PRAVNIKA IN POLITIKA FURLANA S HČERKO

Zbirka pisem Skozi gosto noč prinaša dopisovanja med slovenskim pravnikom in politikom Borisom Furlanom in njegovo hčerko Stašo Furlan Seaton med letoma 1951 in 1957. Urednica Alenka Puhar, ki je izbor, kot je povedala, opravila iz velikega kupa pisem, je prispevala tudi obsežno spremno besedilo ter več kot 200 opomb, navdih za naslov pa je dobila pri angleškem dramatiku Christopherju Fryju. Zbirka pisem, ki sta si jih pisala šest let, razkriva pogovor med očetom, ki je kaznjenec, ter hčerki, ki študira v Ameriki.

Druži ju ljubezen do knjig in filozofije, zato oče, ki ne sme več predavati - od leta 1930 do 1947 pa je bil profesor na pravni fakulteti - zdaj poučuje hčerko. Ker gre vsako pismo skozi roke udbovskih kontrolorjev, sta zadržana pri kritiki režima in komunizma, previdno se izogibata tudi številnim imenom. Skrivata tudi tesnobo zaradi življenja sredi ovaduhov, ki so Furlana leta 1947 spravili pred sodišče in zdaj spremljajo vsak njegov korak. Njegova kritičnost se izraža predvsem v opisih hude revščine, ki je zavladala z novim redom. Zato so filozofske lekcije posute s prošnjami za stare čevlje in hlače, zaflikane rjuhe in prebrane časopise. Pričujoča knjiga je bolj osebne narave, prihodnje leto je predvidena še druga knjiga, ki pa bo vsebovala tudi predavanja filozofije z imaginarnega katedra, je v uvodu zapisala urednica.

VELUNJA - NOVO VEČPLASTNO REZMANOVO DELO Z EKSPERIMENTALNIMI ELEMENTI

Velunja je izrazito dvodelna knjiga, morda celo eksperimentalna, toda ključno je, da pisatelj gradi tekst kot fikcijo. V prvem delu zbirke, ki je poln detajlov o slovenski literarni realnosti in je bolj hudomušen in igriv, se pridruži drugi del, ki je nabit s spominom pa tudi prevpraševanjem o smrti, zgodovini, razglabljanjem o pisateljevanju, pa tudi precej eksplicitne erotične pasaže na umanjkajo.

"Ker se pojavijo reference na Pavličićevo Donavo, pomislimo, da obstajajo različni pogledi na posamezne dogodke in osebe, zato nič od zapisanega ne gre jemati zares in dobesedno. Na dano - pisateljsko in literarno situacijo in sceno - se pogleda umirjeno, distancirano in zato, tudi ko se govori o najmanjših podrobnosti, Rezman ustvari občutek celote. Ob ležernosti in meditativnosti je zaznati tudi težnjo k poetizaciji. In tu je seveda še humor, zaradi katerega knjige ne moremo imeti za avtobiografijo, vsaj ne pisateljevo. Šele ko je govorec ukoreninjen v svoj geografski pol, šele ko je povezan z lastnim izhodiščem, s krajem, od koder vsi izhajamo, sveto maternico, mestom spočetja in prave stvaritve, zibel življenja in spoznanja, proizvede fino toplo človečnost, pri čemer sta medij domišljije in spomina ključna," so zapisali pri založbi.

Peter Rezman je pesnik, pisatelj in dramatik, ki v svojih delih obravnava predvsem tematike, povezane z rudarstvom in rudarskim življenjem. Je avtor več pesniških zbirk, za zbirko kratke proze Skok iz kože je leta 2009 prejel nagrado fabula.

TESNOBA JE RES ČUDNA REČ - STRIPOVSKI PRIROČNIK NA TEMO TESNOBE

Knjiga Tesnoba je res čudna reč je po navedbah založbe "jasen, zanimiv in nadvse koristen stripovski priročnik za mlade, ki se srečujejo z občutki tesnobe". S tesnobo se občasno srečuje vsak, kadar pa se pojavlja prepogosto ter posameznika ovira v vsakdanjem življenju, govorimo o anksiozni motnji. Po ocenah strokovnjakov jo v življenju doživi tretjina ljudi. A kljub njeni pogostosti se o njej ne znamo, nočemo ali ne zmoremo pogovarjati, zato tudi ne prepoznamo znakov in ne poiščemo pomoči. Pričujoči stripovski priročnik je v prvi vrsti namenjen mladostnikom, ki tovrstno pomoč potrebujejo. V njem so predstavljene strokovno podprti nasveti in strategije, ki bodo mladim v veliko pomoč pri premagovanju hromečih občutij tesnobe in spreminjanju miselnih navad v bolj pozitivne smeri, so zapisali pri založbi.

Steve Haines je priznan strokovnjak na področju terapije, osredotočene na telo. Polja njegova delovanja so bolečina, travma in tesnoba. Zaposlen je na kliniki v Švici in v Londonu, kjer pomaga terapevtom pri razvoju strokovnega znanja, med drugim uporabe vaj za sproščanje napetosti in travme. Je tudi avtor več knjižnih uspešnic. Pričujoča knjiga je avtorjevo prvo v slovenščino prevedeno delo. Za prevod je poskrbel Aleksander Koroša.