Slovenija 13.2.2023 6:00

Festival gorniškega filma v štirih dvoranah po Sloveniji

Ljubljana, 13. februarja - Vključno z drevišnjo otvoritveno projekcijo filma Ena za reko: Zgodba Save bo do 18. februarja v Cankarjevem domu (CD) v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Metropol v Celju potekal 17. Festival gorniškega filma. Organizatorji napovedujejo 29 filmov, štiri predavanja in pogovorni večer o gorniški literaturi.

Festival gorniškega filma bo tudi letos predstavljal najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo. V štirih kategorijah napovedujejo 29 filmov domače in tuje produkcije.

V tekmovalni program letošnjega festivala so se uvrstili štirje slovenski filmi: Ena za reko: Zgodba Save režiserja Rožleta Bregarja, Tržaške prikazni o besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča režiserja Dušana Moravca, animirani film Legenda o Zlatorogu Lee Vučko in Damirja Grbanovića ter Reševanje ledenikov Cirila Jazbeca.

Organizatorji napovedujejo tudi pester spremljevalni program. Na drevišnjem predavanju bodo Bor Levičnik, Žiga Oražem in Matija Volontar govorili o prijateljstvu, ki se je začelo s članstvom v Slovenski mladinski alpinistični reprezentanci in jih je pripeljalo do tisočmetrske zahodne stene gore Pomlance v Himalaji.

Dan kasneje bodo v dvorani Lili Novy v CD govorili o gorniški literaturi. Natančneje o eni najuspešnejših odprav Karakorum 86, ko se je 12 plezalcev povzpelo na osemtisočak Broad Peak. Ta je vplivala na razcvet gorniške literature, saj je večina članov v naslednjih desetletjih spisala vsaj eno knjigo.

Po pogovoru bo Nejc Marčič, ki je za preplezano prvenstveno smer Sanjači zlatih jam v šesttisočaku K7 West prejel zlati cepin, predaval o soočanju s slabimi razmerami v steni.

Andrej Štremfelj bo v četrtek ob 50. obletnici ukvarjanja z alpinizmom in 30. obletnici prejema prvega zlatega cepina predstavljal svojo avtobiografijo Kristali sreče. Anja Petek pa bo v petek predavala o vztrajnosti in uresničevanju sanj o obisku visokih vrhov, premagovanju strmih sten in raziskovanju nedotakljivih linij.

Prav tako na predzadnji dan festivala bodo razglasili letošnje zmagovalce po izboru strokovne žirije, ki jo sestavljajo umetnostna zgodovinarka in novinarka Melania Lunazzi iz Italije, producent, režiser in snemalec Jure Niedorfer ter pisatelj, prevajalec, alpinist in svetovni popotnik Iztok Osojnik.

Zmagovalne filme bodo v Cankarjevem domu predvajali v petek ob 18. uri, v soboto, na zadnji dan festivala, pa še v ostalih sodelujočih krajih.