Slovenija 14.2.2023 8:41

Festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti drevi v Klubu CD

Ljubljana, 14. februarja - Festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice krepi in širi možnosti izražanja mlajših generacij jazzovskih glasbenikov s predstavitvami novih projektov. V Klubu CD bodo nocoj nastopili Blaž Švagan, dobitnica nagrade jazzon Veronika Kumar, The Gatherers, prejemniki zlate piščali za novince leta 2020 WCKD Nation in drugi.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V okviru Cankarjevih torkov bo klub Cankarjevega doma gostil 9. festival Zvončki in trobentice. Rdeča nit festivala je predstaviti mlade glasbenike, ki se uveljavljajo na slovenski in mednarodni glasbeni sceni.

Koncert bo uvedel pogovor s kulturnim delavcem, alternativnim teoretikom in koncertnim organizatorjem Miho Zadnikarjem. Govoril bo o dinamiki priprave in prezentacije na različnih prizoriščih.

Po pogovoru bo nastopil saksofonist Blaž Švagan. Predstavil se bo s projektom Sound in Time, v katerem sodelujejo še pianist Marko Črncec, kontrabasist Miha Koren in bobnar Matheus Jardim. Gre za transkulturni projekt, ki upošteva koncepte newyorške jazz scene in nekatere balkanske melodične in ritmične strukture.

Sledil bo nastop glasbenikov, ki so vključeni v cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi raziskovalci. Poleg violista Domna Kužnarja, ki bo predstavil opus del preteklega leta, bodo nastopili še pianist Miha Sever, violončelist Luka Papež, tolkač Gašper Šemrov in saksofonist Arijan Mačak.

Kot tretja bo nastopila dobitnica nagrade jazzon za najboljšo skladbo v letu 2022 Veronika Kumar. Po šolanju na ljubljanskem glasbenem konservatoriju in končanem študiju jazzovskega petja in elektronike v Amsterdamu je začela pisati avtorsko glasbo, ki jo bo predstavila na solo koncertu z naslovom Vsa.

Predstavili se bodo tudi The Gatherers, saksofonist Luka Zabric, kontrabasist Tin Džaferović in bobnar Luís Oliveira. "Različna ozadja članov skupine se pretakajo v kolektivno eklektično izraznost, ki jo zaznamuje individualnost posameznikov in veže skupna glasbena vizija", so zapisali pri Cankarjevem domu.

Koncert bo zaključila skupina WCKD Nation, ki v moderni neosoul prepleta jazz in pop. Na odru bodo zazvenele kitara, klaviature, altovski in tenorski saksofon, trobenta, bas in bobni ter umirjen vokal pevke Maše But.