Slovenija 14.2.2023 8:00

V Galeriji Jakopič razstava na temo vode in globalnih vprašanj

Ljubljana, 14. februarja - V Galeriji Jakopič se nocoj odpira razstava Valovanje: Vizualni dnevnik vode, ki skozi krovno tematiko vode odstira globlje, niansirane, nadnacionalne povezave v svetu in raziskuje globalna vprašanja podnebne krize, človeškega bivanja in družbene neenakosti, ter hkrati preizprašuje prakse galerijskih postavitev. Razstava bo na ogled do 4. junija.

Ljubljana. Galerija Jakopič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Jakopič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Postavitev razstave s svojimi deli, vezanimi na temo vode, sooblikuje 12 fotografinj in fotografov, ki delujejo pod okriljem mednarodne agencije za dokumentarno fotografijo in vizualno pripovedovanje s sedežem v Amsterdamu NOOR Images. Razstavljene fotografije sledijo poti vode in so predstavljene v tematskih sklopih Izvori; Rituali; Viri; Konflikti; Premiki; Skrajnosti; Človeško telo in Radosti.

Nabor del iz obsežnega arhiva NOOR Images sta izbrala kuratorja Stefano Carini in vodja galerije Marija Skočir. Slednja je v nedavnem pogovoru za STA povedala, da je razstava Valovanje zanimiva z več vidikov, ki so se nekako združili tudi v razmišljanju, zakaj in kako razstavo pripraviti. S sokustosom sta si zamislila razstavo, ki se bo tudi v načinu priprave povezovala s tem, o čemer bo pripovedovala.

"Na razstavi bodo še vedno v ospredju fotografije, razmišljanja pa gre v smeri, da lahko zgodbe uspešno pripovedujejo ne glede na format, okvir in podobno. Celo tako daleč gremo, da jih skušamo natisniti tudi na odpadne materiale. Poleg tega smo v proces vključili trajnostno oblikovalko, ki je iz naših starih zloženk izdelala nov papir, na katerega bomo natisnili vabila. Iz nadcestnega panoja za razstavo Bojana Radoviča, ki je v času razstave visel nad Slovensko cesto, pa bo denimo izdelala denarnice in torbice, ki bodo na voljo obiskovalcem. Uporabili bomo materiale, ki so nam na voljo in raje več vložili v ljudi in njihova znanja in veščine," je povedala Marija Skočir.

Ob tem so v Galeriji Jakopič še zapisali, da pri poskusu razumevanja pojava ali koncepta vode naletimo na številne bipolarnosti: voda kot najčistejši naravni vir energije, hkrati njeno grobo izkoriščanje in onesnaževanje, dvojnosti v njenem pomanjkanju in preobilju v primeru naravnih nesreč; voda kot izvor življenja in sila, ki zlahka ogrozi življenje ter človekov odnos do vode v razkolu med naravo in družbenimi pojavi.

Ker tudi zvok odločilno vpliva na doživljanje sveta, ko beseda teče o vodi, pa ne gre zanemariti povezave vode in zvoka ter njunega vpliva na človeško telo in življenje, sta se kuratorja tudi odločila, da poskušata koncept in doživljanje razstave podkrepiti tudi z zvočnimi krajinami, ki sta jih ustvarila glasbenika Breed in Ingmar Nieuwold, so še sporočili iz Galerije Jakopič.

Razstavo bosta nocoj odprla posebna odposlanka za vodno diplomacijo pri ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Tanja Miškova in nizozemski veleposlanik v Sloveniji Johan Verboom.

Ob razstavi nastaja dnevnik Valovanja, ki ga je moč prebrati na povezavi: https://mgml.si/sl/galerija-jakopic/dnevnik-valovanja/.

Agencija NOOR, katere ime izhaja iz arabske besede za svetlobo, je začela delovati leta 2007 kot platforma, na kateri lahko njeni člani prevzamejo finančni nadzor nad svojim delom in izkoristijo moč skupine v spreminjajočem se medijskem okolju. Fundacija in agencija NOOR sodelujeta s številnimi mednarodnimi strankami, sodelavci in partnerji.