Slovenija 13.2.2023 15:30

Preseljena Vodnikova domačija v Trubarjevi hiši z dnevi odprtih vrat

Ljubljana, 13. februarja - Vodnikova domačija se je s svojimi programi zaradi obnove iz Šiške preselila v Trubarjevo hišo literature. V gostujoči hiši bodo v torek začeli z dnevi odprtih vrat, ki jih namenjajo seznanjanju in druženju. V 11 dneh se bo zvrstil niz dogodkov, od pogovorov, predavanj in predstavitev knjig do koncerta in odprtja skupinske razstave.

Ljubljana. Trubarjeva hiša literature. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trubarjeva hiša literature.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Program brezplačnih dogodkov v okviru dnevov odprtih vrat bo v torek zvečer odprl prvi v nizu literarnih serij za odrasle Izbrano. Spregovorili bodo o kriminalki Čmrljev žleb Agate Tomažič, ki je izšla pri založbi Goga. Z avtorico se bo pogovarjala Renata Zamida.

Dan pozneje bodo gostili Dragana Živadinova in Dunjo Zupančič, ki bosta spregovorila o gledališču kot spektaklu. Prvo predavanje sledi poudarkom knjige Zoje Skušek Gledališče kot oblika spektakelske funkcije, ki je izšla pri založbi */cf, s katero pripravljajo večer.

V četrtek bodo v sodelovanju s Centrom ilustracije odprli skupinsko razstavo mlade ilustracije, na kateri bodo do 2. aprila na ogled dela 22 ilustratork in ilustratorjev mlajše generacije. Vsem avtorjem je skupno, da se ne omejujejo na en sam medij, so ob razstavi kuratork Lare Mejač in Ajde Kocutar zapisali na Vodnikovi domačiji.

Za konec tedna v petek napovedujejo koncert mlade glasbenice Kiki, ki je tik pred izidom svojega prvega albuma Kriki, v soboto dopoldne pa pripravljajo otroški program - pravljični studio. Na delavnici bodo otroci ob svetlobni mizi z ilustratorko in pedagoginjo Nušo Jurjevič raziskovali slovenske ljudske pravljice. Sobotni večer bo namenjen mladim. Na večeru, imenovanem ITN. - In tako naprej bodo teoretska razmišljanja predstavili teoretiki in teoretičarke mlajše generacije. Program poteka pod mentorstvom Nike Kovač.

V sklopu programa za otroke Nedelce bodo v nedeljo gostili komika, prevajalca in pisatelja Boštjana Gorenca - Pižamo, ki tokrat za otroke pripravlja zabavno mešanico ljudskih in avtorskih pravljic, je razvidno iz programa Vodnikove domačije.

Prihodnji teden bo torek namenjen literaturi Afrike, ko se bo z antropologinjo Sarah Lunaček o knjigi švedskega avtorja Svena Lindqvista Iztrebimo vse divjake pogovarjala literarna kritičarka Aleksandra Gačić, prihodnja sreda bo posvečena mladim in njihovemu literarnemu ustvarjanju, prihodnji četrtek pa seriji Ispeci pa reci, v okviru katere Maida Džinić ob džezvi kave gosti posameznike in odpira vprašanja, povezana z območjem nekdanje Jugoslavije. Tokratni gostji bosta mlada prozaistka in pesnica iz Kopra, Selma Skenderović, avtorica 15 kratkih zgodb, zbranih v knjigo Zakaj molčiš, Hava? ter avtorica in ilustratorka naslovnice, vizualna umetnica Samira Kentrić.

Dneve odprtih vrat bo v petek, 24. februarja, sklenil pogovor znotraj serije To bi lahko bil film. O romanu Zakaj ne pišem Dijane Matković se bo z avtorico, filmsko producentko Marino Gumzi in Senjo Požar, ki pri Mladinski knjigi in Cankarjevi založbi skrbi za mednarodne odnose, pogovarjal kritik Sašo Puljarević.