Od blizu 14.2.2023 12:00

Pred Berlinalom: Nazaj v ustaljene tirnice

piše Alenka Vesenjak

Berlin, 14. februarja - V nemški prestolnici se bo v četrtek z romantično komedijo She came to me ameriške režiserke Rebecce Miller začel 73. Berlinale. Po lanski izvedbi v živo, ki je bila zaradi pandemije velik organizacijski zalogaj, a hkrati tudi gesta, da kultura ne bo klonila, je letos spet vse tako, kot mora biti. S filmi, ki jih gleda sproščeno občinstvo.

Nemčija, Berlin. Logotip mednarodnega filmskega festivala Berlinale, ki bo v že 73. izvedbi potekal od 16. do 26. februarja. Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Logotip mednarodnega filmskega festivala Berlinale, ki bo v že 73. izvedbi potekal od 16. do 26. februarja.
Foto: dpa/STA

Lanska zmaga volje organizatorjev, letos občinstva

Lanskoletni obiskovalci Berlinala si bodo festival zapomnili po vsakodnevnih testiranjih in organizaciji, ki ni dovoljevala daljšega zadrževanja v prostorih, v živo so umanjkali tudi programi za mlade talente in vsakršni ne najbolj nujni stiki med ljudmi. Organizatorji so Berlinale uspešno izpeljali, s svojo prisotnostjo so jih prišle podpret številne filmske zvezde, vse za to, da sta film in umetnost premagala turoben občutek brezizhodnosti.

Letos naj bi bilo spet vse po starem. Festival bo potekal med 16. in 26. februarjem, odprt je za vse. Kot je zapisala direktorica festivala Mariette Rissenbeek, bo Berlinale tudi letos stavil na angažirano noto. Vojna v Ukrajini in razmere v Iranu bodo tema več programskih sklopov, ki niso namenjeni le izbrancem, ključno je, da sodelujejo vsi, ki jim je mar. Kako pomembno je na festivalu občinstvo, letos poudarja tudi letošnji plakat z raznolikim gledalstvom. "Občinstvo Berlinala je še posebej radovedno. Vedno je odprto za nove ideje in izmenjavo mnenj, rado se pusti zapeljati neobičajnim zgodbam in ceni skupinsko gledanje filmov v kinu," je zapisala direktorica.

Umetniški vodja Carlo Chatrian, ki prav tako zanosno pričakuje skorajšnji začetek festivala, se je kmalu ob objavi tekmovalnega dela programa soočil z očitki o preobilici nemških filmov v njem. "Ko v Cannesu prikažejo 60 odstotkov filmov, ki so nastali v francoski (ko)produkciji, nihče ne preizprašuje te odločitve," je nedavno povedal za Tagesspiegel. Pojasnil je, da v primeru petih nemških filmov beseda teče o velikih, priznanih imenih s prepoznavno, visoko cenjeno estetiko in referencami s svetovnih festivalov. Z novimi filmi se bodo predstavili Christoph Hochhäusler, Margarethe von Trotta, Emily Atef, Angela Schanelec in Christian Petzold.

Med 19 tekmovalnimi filmi, ki se bodo potegovali za berlinske medvede, so tudi The Plough, ki ga je režiral Philippe Garrel, Disco Boy (Giacomo Abbruzzese), Manodrome (John Trengove), The Shadowless Tower (Džang Lu), Bad Living (Joao Canijo), Totem (Lila Aviles) in Suzume (Makoto Shinkai).

Prihajata tudi Penn in Becker

Med veliki imeni, ki prihajajo na Berlinale, sta ob predsednici žirije Kristen Stewart tudi Sean Penn in Boris Becker. Prvi bo predstavil svoj dokumentarec Superpower, ki ga je začel snemati kmalu po začetku vojne v Ukrajini, drugi bo prisoten na predstavitvi dokumentarca o njegovem lastnem vzponu in padcu Boom! Boom! The World vs. Boris Becker (Alex Gibney). Čeprav gre za povsem različna filma, je zanimanje zanju izjemno. Še posebej močno sporočilo naj bi z uvrstitvijo na Berlinale dal Superpower. Kot meni Chatrian, se je vojna v Ukrajini začela prav pred enim letom, Nemčija je blizu Ukrajine, veliko Ukrajincev živi v Berlinu, tu je, kot je poudaril, še politična vrednost filma. Celotni Berlinale bo letos odet v barve ukrajinske zastave.

Slovenska udeležba

Na koprodukcijski tržnici 73. Berlinala bodo predstavili novi film v razvoju Urše Menart Vse, kar je narobe s tabo. Gre za prvo slovensko udeležbo na koprodukcijski tržnici v 16 letih. Filmska zgodba sledi osamljeni, brezposelni Maruši, ki se odpravi na Nizozemsko, da bi obiskala svojo karizmatično, a hudo bolno prijateljico Aljo, ki jo pozna zgolj prek interneta. Srečanje v živo kmalu razkrije neprijetna dejstva, ki postavijo njuno prijateljstvo na preizkušnjo, so zapisali pri Slovenskem filmskem centru.

Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše Vertigo, producenta Katja Lenarčič in Danijel Hočevar sta ob tem povedala: "Veseli nas, da bo projekt Vse, kar je narobe s tabo režiserke Urše Menart letos predstavljen na eni izmed najpomembnejših in najprestižnejših koprodukcijskih tržnic na svetu, Berlin Coproduction Market. Projekt je bil izbran med več kot 300 prijavami in bo tako eden izmed 33 filmskih projektov v razvoju, ki se bo med 18. in 20. februarjem imel priložnost predstaviti potencialnim financerjem, koproducentom in prodajnim agentom."

Prvi dan festivala bo sejemsko projekcijo doživel prvenec Ivana Gergoleta Mož brez krivde v produkciji Staregare. Film pripoveduje o Angeli, azbestni vdovi, ki spozna moškega, odgovornega za smrt njenega moža. Da bi ga lahko kaznovala, postane njegova negovalka, s tem pa se poda v čustveni labirint, v katerem ne loči maščevanja od odpuščanja in laži od resnice.

V sklop 21. edicije Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje iz vsega sveta, sta se uvrstila režiser Peter Cerovšek in montažer Lukas Miheljak. Cerovšek je filmski ustvarjalec, scenarist, režiser, kurator, kritik in publicist. Je direktor Festivala kratkega filma v Ljubljani in Centra za sodobno umetnost SCCA Ljubljana, kjer vodi tudi arhiv za umetniški video, film in nove medije.

Na Berlinalu bo letos prvič dobila priložnost tudi slovenska literatura. V sklopu programa Books at Berlinale, ki ga sooblikujeta festival in frankfurtski knjižni sejem, bo Senja Požar, pri Mladinski knjigi pristojna za prodajo avtorskih pravic v tujino, predstavila avtobiografski roman Dijane Matković Zakaj ne pišem (Cankarjeva založba) več kot 500 producentom in investitorjem koprodukcij. Za priložnost, da se besede prelijejo v film ali serijo, se bo potegovalo še deset drugih knjig, ki so bile izbrane med 190 prijavljenimi iz 30 držav.

Kot je za STA povedala Požar, si morajo producenti predstavljati njene besede v slikah in zgodbo občutiti v barvah, temperaturi in emocijah.

"Da si jo bodo zapomnili. Pred menoj bo več kot 550 producentov in bom nekakšen prevodnik med filmom, literaturo in intimo avtorice. K ekranizaciji kliče vrsta pretresljivih dogodkov in spoznanj. Na primer knjižničar kot svetla luč, ki vzbuja občutek varnosti in sprejetosti. Ali pa srečna Dijana, ko je prestopila prag fakultete. Kar se zdi mnogim samoumevno, je bilo zanjo neskončno lepo. Izhodišč je ogromno. Vsekakor bom temeljito premislila, kajti knjigo lahko predstavim na Berlinalu le enkrat," je povedala.

Naj se začne!

Do začetka festivala sta le še dva dneva, v Berlinu je vse nared. Organizatorji držijo pesti, da bo šlo vse gladko, da prejemnik medveda za življenjsko delo, letos je to režiser Steven Spielberg, pride, lanska nagrajenka Isabelle Huppert je lani namreč tik pred zdajci zbolela za covidom, da bodo dvorane razprodane, in to ne le za najbolj pričakovane filme, da bodo debate burne, srečanja vznemirljiva ter da bodo šli na koncu medvedi v prave roke. In da se bo del filmskih kritikov tradicionalno razburil nad odločitvami žirije. Vse to je festival, naj se začne!