Slovenija 15.2.2023 8:30

V Mini teatru lutkovna priredba Knjige o džungli

Ljubljana, 15. februarja - V Mini teatru Ljubljana bo drevi premiera lutkovne predstave Knjiga o džungli, ki jo je po knjigi Rudyarda Kiplinga priredil Ivor Martinić. Igro z največjim številom lutk v zgodovini lutkovnih predstav v Mini teatru, je režiral Robert Waltl, igrajo in animirajo pa Timotej Novaković, Diana Kolenc, Gaja Filač, Borut Doljšak in Vid Klemenc.

Ljubljana. Mini teater na Križevniški ulici. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater na Križevniški ulici.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Zgodba o džungli, ena najbolj priljubljenih otroških knjig, je pisatelju Rudyardu Kiplingu, rojenem v Indiji, prinesla Nobelovo nagrado ter številna druga priznanja v Veliki Britaniji, so spomnili v Mini teatru.

Vsi junaki Kiplingove džungle imajo nekaj skupnega - ne bojijo se neznanega in so se pripravljeni učiti. Glavni junak, deček Mavgli, odrašča v džungli z volkovi do dne, ko mu zagrozi maščevalni tiger Šir Khan, ki misli da je Mavgli njegova last. Volčji trop se odloči, da se mora deček umakniti. V uk in skrb ga vzameta nespretni medved Balu ter hitra in skrbna panterica Baghira. Mavgli vstopi v pustolovščino zakonov džungle.

Mavgli, ki je spreten, razmišljujoč, pravičen in iskriv deček, najde v džungli tako najboljše prijatelje kot tudi največjega sovražnika. Odraščajoč v volčjem tropu, se v družbi bratov volčičev, panterjev, kač velikank, medvedov, slonov, ptic in opic, uči zakonov džungle, a pri tem ne izgublja svoje človečnosti. Ko tiger Šir Khan zavlada volčjemu tropu, se Mavgli odloči, da se bo vrnil v trop, se spopadel s tigrom in znova vzpostavil mir v džungli, so vsebino zgodbe povzeli v Mini teatru.

"To je zgodba o prijateljstvu, solidarnosti, sprejemanju različnosti in požrtvovalnosti posameznika za dobro skupnosti. Ko Mavgli ugotovi, da se ga zato, ker je drugačen, živali bojijo, se odloči, da se bo vrnil k ljudem, da ne bi še naprej rušil ravnovesja džungle. Pri tem pa si priseže, da se do živali nikdar ne bo obnašal tako, kot se je človek do njih obnašal v zgodovini in da ne bo nikoli pozabil, kaj ga je džungla naučila in kako ga je sprejela," so še zapisali v gledališču.

Za prevod besedila je poskrbela Irena Duša, lutke, sceno in kostume je oblikoval Robert Smolík, koreograf je Thomas Claude Kombia, za glasbo je poskrbel Goran Bojčevski, dramaturginja je bila Manca Majeršič Sevšek.