Slovenija 15.2.2023 8:54

V mariborski umetnostni galeriji o zapuščini arhitekta Saše Deva

Maribor, 15. februarja - Umetnostna galerija Maribor (UGM) bo popoldne gostila konferenco o arhitektu modernega Maribora Saši Devu, ki jo pripravlja v sodelovanju z Društvom arhitektov Maribor in Arhitekturnim birojem Arhisol. Na njej bodo govorili o njegovi zapuščini in njegovem pomenu za arhitekturo, arhitekturni dediščini in poučevanju arhitekture.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Udeležence bo nagovoril državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik, sicer pa bodo o delu mariborskega arhitekta razpravljali strokovnjaki s področij arhitekture, zgodovine umetnosti, urbanizma, kulturne politike in varovanje kulturne dediščine.

Saša Dev (1903-1967) je bil več kot 30 let eden najpomembnejših nosilcev arhitekturnega in prostorskega razvoja Maribora. Leta 1928 je ustanovil svoj biro in se z mesta direktorja Projekta Maribor upokojil leta 1965. Skupaj z Jaroslavom Černigojem je postavil temelje moderne oziroma sodobne arhitekture v mestu ter posredno tudi temelje za mariborsko arhitekturno prakso oziroma arhitekturno šolo.

Dela Saše Deva sodijo v vrh slovenske arhitekture 20. stoletja, nekatera med njimi pa so danes arhitekturne ikone mesta. Ob tem Dev ostaja spregledana osebnost tako znotraj slovenske arhitekturne zgodovine kot znotraj družbenega prostora Maribora.

Že konec lanskega leta so sicer v UGM odprli razstavo o temeljih sodobne arhitekture v Mariboru, ki sta jo uredila arhitekt Stojan Skalicky in Simona Vidmar, sicer tudi direktorica galerije, in je na ogled še do 26. marca. Nastala je prav v spomin na najvidnejšega mariborskega modernista, ki je skupaj s sošolcem Jaroslavom Černigojem v 30. letih prejšnjega stoletja moderniziral mestno podobo ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh.

Dev sodi v prvo generacijo slovenskih arhitektov v Mariboru, ki je v obdobju med vojnama v mladostnem entuziazmu smelo uveljavljal načela in spoznanja sodobne arhitekture ter provincialnemu okolju vdihnil sodobne urbane poudarke.

Njegova arhitekturna dela - med drugim Hutterjev blok, nekdanja banka na Tyrševi, Ribniška koča na Pohorju, stavba mariborskega zdravstvenega doma in še nekatera - predstavljajo mejnike v urbanem razvoju mesta. Kot ugotavlja stroka, čas tem delom ni odvzel svežine, mnoga ohranjajo trajno vrednost in vedno znova presenečajo z dognano formo, domišljeno vsebino ter konstrukcijo.

"Dev odločno stoji na idejnih pozicijah moderne arhitekture, urbanizma in oblikovanja, pri čemer ne gre za nekritično sprejemanje in posnemanje trendov, temveč za analitični in konstruktivni pristop, pri obdelavi detajlov pa razodeva, da je njegov izvir v šoli žlahtnih načel velikega mojstra Plečnika, ki ga je vse življenje globoko spoštoval," je ob odprtju razstave zapisal raziskovalec arhitektovega dela in življenja Stojan Skalicky.

Na razstavi so javnosti prvič predstavljeni številni originalni arhitekturni načrti Saše Deva, arhitektova zanimiva korespondenca z naročniki in obrtniki, del osebnega arhiva ter arhivske fotografije iz obdobja med obema vojnama. S pomočjo bogatega materiala, pridobljenega iz številnih arhivov in muzejev, razstava ponuja tudi vpogled v dinamično in navdihujoče arhitekturno in družbeno dogajanje v Mariboru med obema vojnama.