Od blizu 19.2.2023 5:00

Avstrijski muzej MAMUZ Mistelbach s posebno razstavo o Keltih

Linz, 19. februarja - V avstrijskem muzeju MAMUZ Mistelbach na Spodnjem Avstrijskem bo od 18. marca do 26. novembra na ogled posebna razstava o Keltih, ki prikazuje podrobno sliko življenjskih razmer v obdobju okoli leta 450 pred našim štetjem do začetka našega štetja. Na ogled je okoli 300 originalnih predmetov. Med izposojenimi so tudi predmeti iz Slovenije.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je muzeju uspelo poleg dragocenosti iz spodnjeavstrijskih deželnih zbirk pridobiti za razstavo na posodo še predmete iz Nemčije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

Med razstavnimi predmeti bodo tako na ogled bogato okrašen zlati nakit kot železno orožje, kovanci, pa tudi vsakdanji predmeti, kot je glinena posoda za pitje.

Eden od vrhuncev razstavljenih predmetov je zlati prstan iz knežje grobnice Rodenbach v Nemčiji, ki je "dokaz filigranske izdelave". Poleg originalnih arheoloških najdb so na ogled tudi replike, med katerimi izstopa veličasten voz.

Pojem Kelti že od nekdaj buri človeško domišljijo. Od antike do danes so jih upodabljali kot strašne bojevnike, "plemenite divjake", spretne rokodelce ali varuhe skrivnega znanja, tokratna razstava pa bo poskušala odgovoriti na vprašanje, katere od teh podob so resnične in kaj izhaja iz sveta domnev in legend, so še zapisali v muzeju.

Kurator razstave Peter Trebsche je ob tem povedal, da je bilo mogoče v zadnjih 20 letih po zaslugi sodobnih analiz rekonstruirati posamezne življenjske zgodbe iz najdb v grobovih.

"Na ta način izvemo podrobnosti iz življenja vseh skupin prebivalstva, žensk in moških, mladih in starih, ne zgolj o vladarjih in bojevnikih, ki jih omenjajo pisni viri. Glede na trenutno raziskanost ponuja razstava obiskovalcem povsem nove in poglobljene vpoglede v življenjske razmere keltskega obdobja," je dodal.

Keltska plemena so v obdobju mlajše železne dobe, približno 450 pred našim štetjem do začetka štetja, naseljevala srednjo in zahodno Evropo.