Od blizu 22.2.2023 6:00

Koroški kulturni dnevi v Ljubljani s pestrim naborom prireditev

Ljubljana, 22. februarja - V Ljubljani se bodo danes začeli Koroški kulturni dnevi, ki bodo na različnih prizoriščih prinašali mavrično paleto kulturnih dejavnosti vseh zvrsti, različnih izvajalcev ter za različne starostne in poklicne skupine gledalcev in poslušalcev. Prireditve bodo potekale vse do 18. aprila.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Programska raznovrstnost letošnjih Koroških kulturnih dni bo tako na voljo v desetih terminih, ki niso več zgoščeni le v dva tedna. Prireditve bodo potekale tako v Cankarjevem domu kot Galeriji Družina, Mini teatru, Slovenski matici, Slovenskemu centru Pen in Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Koroške kulturne dneve v Ljubljani organizirata Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in ljubljanskega Kluba koroških Slovencev (KKS).

Predsednik ljubljanskega KKS Janez Stergar je ob tem zapisal, da bo stalno skrb za položaj Slovencev v sosednji prijateljski Avstriji ter zanimanje za živo ustvarjalnost pripadnikov manjšine mogoče izpričati prav z udeležbo na Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani.

Na prvi dan Koroških kulturnih dni v Ljubljani bo v dvorani Slovenske matice predstavitev knjige Mamin glas avtorice Helge Mračnikar ter predvajanje filma režiserke Andrine Mračnikar z naslovom Andri 1924-1944. Sledil bo še pogovor s Helgo Mračnikar, ki ga bo vodila Lidija Golc.

Dan kasneje bodo v kletni dvorani Galerije Družina predvajali dokumentarni film Rož : Road movie, sledila bosta pogovor ter predstavitev dela Slovenskega inštituta na Dunaju.

Februarski del se bo končal v soboto, ko bo ob 11. uri v Mini teatru lutkovna predstava Krtek na besedilo Brede Varl, v izvedbi lutkovne skupine Mladi Celovčani Slovenskega kulturnega društva Celovec.

Po deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem, ki bodo prvo marčevsko nedeljo, mednarodnemu dnevu žensk 8. marca ter celovškemu koncertu Koroška poje, ki bo 12. marca, se bodo Koroški kulturi dnevi nadaljevali sredi meseca. 15. marca bo tako predvidoma prireditev Kultura povezuje z zmagovalnim govorom dijaka Gorazda Wakouniga, glasbeno povezavo gojenke Slovenske glasbene šole Dežele Koroške Amine Blekić, predstavitvijo pesniške zbirke Martina Dovjaka z naslovom Paberkovanje po življenjskih žilah, lirike Kristine Willewaldt in natečaja Pisana promlad.

Čez teden dni bo v Klubu Kazina ljubljanske Akademije za glasbo predstavitev petdelne monografije skladatelja Egija Gašperšiča z naslovom Kaj vam pa jaz povem. Poleg avtorja bo o delu spregovoril urednik Tomaž Faganel. Za glasbeni okvir bosta poskrbeli mezzosopranistka Bernarda Fink Inzko in pianistka Ana Tijssen.

Dan kasneje bo v dvorani Slovenske matice pod geslom Naša društva nastop predstavnikov treh kulturno-prosvetnih društev iz vseh koroških dolin: Danijel Mešnik (SPD Zila), Marija Weber-Ogris ("Bilka", Bilčovs) in Martin Kuchling ("Lipa", Velikovec).

Prvi aprilski torek prinaša v Galeriji Družina odprtje razstave Soočanja Zorke Weiss-L., na katerem bosta imela nagovor avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Slikarko bo predstavila Mojca Grušovnik-Tratnig.

15. aprila bo v Linhartovi dvorani CD koncert Koroška pesem prek meja, na katerem bo nastopil Mešani pevski zbor pod vodstvom Romana Verdela in s tamburaši iz Loč pod vodstvom Erike Wrolich.

Sledijo še Butalci v izvedbi Teatra Srce Slovenskega prosvetnega društva Srce iz Dobrle vasi v režiji Vida Sodnika, ki bo na sporedu 16. aprila.

Koroški kulturi dnevi v Ljubljani se bodo sklenili 18. aprila v Galeriji Družina. Med drugim bo izbor koroških pesmi zaigral Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, v katerih so Slavko Goričar, Milan Pavliha, Marko Lednik in Matevž Mercina.