Slovenija 16.2.2023 9:06

Vodnikova domačija v Trubarjevi hiši z razstavo Tu nas najdete

Ljubljana, 16. februarja - Vodnikova domačija, ki se je zaradi obnove iz Šiške preselila v Trubarjevo hišo literature, na novem prizorišču gosti skupinsko razstavo mlade ilustracije z naslovom Tu nas najdete. Do 2. aprila bodo na ogled dela 22 ilustratork in ilustratorjev mlajše generacije, ki v svojih delih z raznolikimi pristopi delujejo na področju te likovne zvrsti.

Ljubljana, Trubarjeva hiša literature. Trubarjeva hiša literature. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana, Trubarjeva hiša literature.
Trubarjeva hiša literature.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Z razstavo vabijo k razmisleku o ilustraciji, kam vse ta lahko poseže in na kakšne načine se manifestira. "Teorija ilustracijo definira kot upodobitve, ki se naslanjajo na kakršnokoli literarno predlogo, a se te meje brišejo. Ilustracija, ki so jo pred leti mnogi dojemali le kot obrtniško delo, danes nastopa kot zrela, samostojna umetniška zvrst, postaja večžanrska, amorfna do te mere, da uhaja zastarelim teoretskim zamejitvam, kar opažamo tudi pri tendencah sodobne slovenske ilustracije," so zapisali na Vodnikovi domačiji.

Na razstavi se bodo predstavili Jure Brglez, Matic Brinc, Tjaša Cizej, Peter Ferlan, Veronika Hozjan, Hana Jesih, Jaka Juhant, Zala Kalan, Ema Kobal, Petra Korent, Janja Kosi, Alin Kostiov, Gašper Kunšič, Luka Lavrenci, Matija Medved, Eva Mlinar, Neo Nor, Tereza Prepadnik, Maruša Račič, Ana Lucija Šarić, Dorijan Šiško in Lea Zupančič.

Vsem ilustratorjem je skupno, da se ne omejujejo na en sam medij, so ob razstavi kuratork Lare Mejač in Ajde Kocutar zapisali na Vodnikovi domačiji.

Razstava je del programa brezplačnih dogodkov, ki jih preseljena Vodnikova domačija v okviru dnevov odprtih vrat pripravlja te dni v gostujoči hiši na Stritarjevi. Dnevi odprtih vrat, od 13. do 24. februarja, so namenjeni seznanjanju in druženju. Program je sestavljen iz niza dogodkov, od pogovorov, predavanj in predstavitev knjig do koncerta in pričujoče razstave.