Slovenija 16.2.2023 9:27

Izšla monografija o zgodovinski in umetnostni dediščini Slovenske Bistrice

Maribor, 16. februarja - V Univerzitetni knjižnici Maribor bodo popoldne skozi pogovor z avtorico Simono Kostanjšek Brglez predstavili nedavno izdano monografijo o preobrazbi mesta ter zgodovinski, arhitekturni in umetnostni dediščini Slovenske Bistrice. Knjiga je decembra izšla pod okriljem tamkajšnjega Zgodovinskega društva dr. Jožeta Koropca.

Maribor. Univerzitetna knjižnica Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Univerzitetna knjižnica Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Monografija umetnostne zgodovinarke in raziskovalke na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta pri Znanstveno raziskovalnem središču slovenske akademije za znanost in umetnost predstavlja prvi sistematičen pregled arhitekturne dediščine Slovenske Bistrice ter prinaša nova spoznanja o zgodovini mesta, njegovem razvoju, umetniških delih, stavbah in ljudeh.

Po besedah avtorice, ki je mladost preživela v Studenicah in Poljčanah, je poudarek na urbanističnih celotah in umetnostnozgodovinski predstavitvi stavbnega fonda ter na kiparskih in slikarskih delih. Zbrane in obravnavane so najstarejše grafike in risbe z motivi Slovenske Bistrice, pomembno mesto pa zavzemajo tudi razglednice in fotografije, pri čemer so izpostavljeni lokalni fotografi in založniki.

Osrednji del monografije predstavlja obsežen katalog, ki vključuje 86 z besedili podprtih primerjalnih posnetkov mesta, njenih delov in posameznih stavb, ki omogočajo razbiranje preobrazb mesta, do katerih je prišlo v teku let, desetletij in stoletij.

Kostanjšek Brglez, ki si ob raziskovanju prizadeva tudi za promocijo kulturne dediščine, se zadnja leta raziskovalno veliko posveča arhitekturi, kiparstvu in slikarstvu v Slovenski Bistrici in okolici, sicer pa se ukvarja z baročno cerkveno umetnostjo, pa tudi s profano ikonografijo in moderno umetnostjo. Slovenska Bistrica je sicer po njenem mnenju zanimivo mesto, ki je širše manj znano, pa vendar se ponaša z zelo zanimivo dediščino.

Začetki zgodovinskega društva v Slovenski Bistrici segajo v devetdeseta leta, natančneje v leto 1996, ko je bilo ustanovljeno na pobudo prvega direktorja Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica Stanislava Gradišnika. Leta 2012 je društvo znova zaživelo in se poimenovalo po zgodovinarju Jožetu Koropcu, ki je velik del raziskav posvetil prav Slovenski Bistrici z okolico.