Svet 18.2.2023 6:00

Največji grški muzej v štiriletno prenovo

Atene, 18. februarja - Narodni arheološki muzej v Atenah, ki je največji grški muzej in eden najpomembnejših arheoloških muzejev na svetu, se podaja v štiriletno prenovo. Muzej, ki so ga slavnostno odprli leta 1889, hrani nekaj najdragocenejših grških starin, vključno s prazgodovinskimi freskami v Theri.

Grčija, Atene. Akropola v Atenah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Grčija, Atene.
Akropola v Atenah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sem sodijo tudi zlati zakladi iz Miken iz bronaste dobe ter mehanizem z Antikitere iz 2. stoletja pred našim štetjem, ki velja za najstarejši analogni računalnik na svetu.

Mednarodni arhitekturni natečaj za povečanje zmogljivosti 150 let starega muzeja, ki letno privabi več kot 500.000 obiskovalcev, se je končal decembra lani. Izbran je bil načrt arhitekturnega biroja David Chipperfield Architects in grškega partnerja Tombazis, ki predvideva dve novi ravni podzemnih galerij in dvignjen strešni vrt, zasnovan tako, da ustvari 20.000 kvadratnih metrov dodatnega prostora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Natančnega časovnega okvira prenove še niso objavili, je pa grška ministrica za kulturo Lina Mendoni napovedala, da bo muzej "popolnoma" preoblikovan v štirih letih.

"Ta muzej ima ene od najbolj izjemnih zbirk na svetu," je na predstavitvi muzeja povedal arhitekt David Chipperfield. Dodal je, da se bodo potrudili, da bo stavba zaradi del zaprta najkrajši možni čas. Chipperfield je že sodeloval z berlinskim Novim muzejem, Saint Louis Art Museum v Missouriju in mehiškim Museo Jumex v Ciudadu de Mexicu.

Po besedah grškega premierja Kiriakosa Micotakisa je trenutno razstavljena manj kot desetina od več tisoč predmetov v muzejski zbirki. Povedal je tudi, da bodo obnovo financirali tako z državnimi sredstvi kot sredstvi EU.

Podoben tovrstni projekt v Grčiji je bil muzej Akropola francosko-švicarskega arhitekta Bernarda Tschumija, ki je bil dokončan leta 2009. Njegova izgradnja je stala 130 milijonov evrov in je pred pandemijo covida-19 pritegnila več kot 1,7 milijona obiskovalcev letno.