Svet 17.2.2023 5:00

V romunskem Temišvaru odprtje EPK

Temišvar, 17. februarja - V romunskem Temišvaru se danes začenja odprtje Evropske prestolnice kulture (EPK). Otvoritveni konec tedna bo ponudil koncerte, nastop akrobatov in razstave. V Temišvaru so za moto EPK izbrali Shine your light - Light up your city! Snovalci programa želijo v mestu, kjer živi več različnih narodnosti, osvetliti predvsem tradicionalno raznolikost.

Temišvar je bil leta 1884 prvo mesto v celinski Evropi z električno ulično razsvetljavo mestu. Kot piše na spletni strani romunske EPK, je imela svetloba v zgodovini mesta pomembno vlogo, tako s praktičnega kot simbolnega vidika, zato dejstvo, da je umetniški program EPK osredotočen okoli svetlobe, ne preseneča. Geslo Shine your light - Light up your city! pa odraža tudi pot posameznika do zavestnega in angažiranega evropskega državljana, v katerem so zakoreninjene vrednote skupnosti in strast.

Otvoritveni program, ki se začenja danes, bo ponudil koncerte, nastop akrobatov in razstave. Današnji dogodek z naslovom Muare Experience bo združil barvitost, rock glasbo in zračne akrobacije. Napovedan je tudi koncert ansambla Taraf de Caliu z gosti. V ansamblu Taraf de Caliu so v istoimenskem projektu združeni ustanovni člani slovite romske skupine Taraf de Haidouks. Na programu pa je še koncert nemškega glasbenika Fritza Kalkbrennerja. V soboto bo v sinagogi v središču mesta koncert libanonsko-francoskega zvočnega umetnika Tareka Atouija.

Ljubiteljem vizualnih umetnosti sta med drugim na voljo multimedijska razstava You Are Another Me - A Cathedral of the Body romunske režiserke Adine Pintilie v galeriji Bega ter razstava francoskega slikarja romunskih korenin Victorja Braunerja (1903-1966) v Narodnem muzeju umetnosti. K razmisleku pa bosta spodbudili predavanji nemškega filozofa Petra Sloterdijka v soboto in romunske pisateljice Adriane Babeti v nedeljo, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Odprtja EPK se bo na povabilo romunskega ministra za kulturo Luciana Romascanuja in župana mesta Temišvar Dominica Fritza iz Slovenije udeležil državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik.

Temišvar je industrijsko mesto s 300.000 prebivalci, ki leži v trikotniku med Madžarsko in Srbijo. Poleg Romunov v mestu s pridihom Avstro-Ogrske živijo Nemci, Madžari, Srbi, Romi, Čehi, Slovaki in Bolgari. Temišvar je tudi rojstno mesto plavalca in igralca Johnnyja Weissmüllerja, ki je zaslovel kot filmski Tarzan (1904-1984), v mestu pa sta srednjo šolo obiskovala Nobelova nagrajenca pisateljica Herta Müller ter kemik in biofizik Stefan Hell.

Danes ima mesto nacionalno gledališče in operno hišo ter nemško in madžarsko državno gledališče. Zaradi raznolike arhitekture in močno prisotnega baroka Temišvar slovi tudi kot romunski "mali Dunaj". Barok ima zato tudi pomembno vlogo v programu EPK. Med drugim bodo v Narodnem muzeju umetnosti odprli razstavo Baroque Reloaded, od maja do septembra bo potekal tudi sklop koncertov baročne glasbe Baroque Watermusic.

Poleg romunskega Temišvarja sta letošnja EPK tudi madžarski Veszprem in grška Elevzina.

Temišvar je sicer drugo romunsko mesto, ki nosi naziv EPK, leta 2007 je laskavi naziv nosilo mesto Sibiu.