Slovenija 16.2.2023 14:49

V Slovenski kinoteki podelili nagrade društva režiserjev

Ljubljana, 16. februarja - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je nocoj v Slovenski kinoteki že devetič podelilo stanovske nagrade na področju filmske in televizijske režije. Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo je prejel režiser Jaka Judnič. Podelili so še štiri enakovredne nagrade Štigličev pogled za izjemno režijo.

Kot med drugim piše v utemeljitvi Štigličeve nagrade za življenjsko delo, so Judničevi oglasi "brez dvoma sooblikovali nacionalni značaj. Naša dežela, Slovenija, je v njih prepoznavna, deluje kot prizorišče lepega, prijetnega filma. Tudi po zaslugi Jake Judniča sedemdeseta in osemdeseta v kolektivnem spominu takrat odraščajočih Slovencev nikakor niso svinčene ali sive barve, nasprotno, prav barvita so".

Judnič se je rodil leta 1942. Že med študijem na likovni akademiji je začel ustvarjati animirane filme za televizijo. Nato je bil sprejet za grafičnega oblikovalca v oglasni agenciji časopisa Delo, kjer so v tistih časih postavljali temelje sodobnega domačega oglaševanja. Prizadevanja so leta 1973 pripeljala do ustanovitve prve prave oglaševalske agencije, Studia Marketing.

Zaradi svojega izjemnega občutka za vizualno se je Judnič kmalu prelevil v režiserja in začel ustvarjati televizijske oglase. Njegove reklame so bile, kot piše v utemeljitvi, "tehnično dodelane, živahne, iskrive, duhovite, žgečkljive, estetske, izvirne, drugačne, nove. Z idejo! In pa, pomembno in presenetljivo, naše, domače! Ter izjemno učinkovite, saj so pripomogle h krepitvi mnogih izjemnih blagovnih znamk, večinoma slovenskih".

Od več kot tisoč oglasov iz njegovega opusa je mogoče mnoge uvrstiti v antologijo slovenskega televizijskega ustvarjanja. Med naslovi oziroma akcijami in serijami so v utemeljitvi izpostavljeni Cocta, Zastava 101, Fructal, Rad imam mleko, Frutek, Slovenija, moja dežela, Podarim - dobim in Radenska.

Za vselej se je zapisal tudi v zgodovino lutkovnega gledališča, saj je oblikoval lutki Sapramiška in Sovica Oka, kot montažer pa je sodeloval pri zimzeleni uspešnici Poletje v školjki.

Nagrade Štigličev pogled za izjemno režijo so prejeli Leo Černic za kratki animirani film Pentola, Andrina Mračnikar za celovečerni dokumentarni film Izginjanje, Sara Kern za celovečerni igrani film Moja Vesna in Matevž Luzar za celovečerni igrani film Orkester.

Nagrade Štigličev pogled za izjemno režijo društvo režiserjev vsako leto podeli najmanj dvema in največ petim režiserkam in režiserjem, ki ustvarjajo na področju filma in televizije. Letošnjo komisijo za podelitev nagrad so sestavljali Anja Medved (predsednica), Metod Pevec in Urša Menart. Nagrade so avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja Mihe Knifica.

Slovenske režiserke in režiserji želijo z letnim podeljevanjem nagrad Franceta Štiglica za izjemne dosežke in za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije povečati prepoznavnost slovenskega filmskega ustvarjanja in nagraditi vse prevečkrat prezrte ustvarjalce te veje umetnosti.