Svet 17.2.2023 9:49

Berlinale: Rebecca Miller odprla festival s komedijo o moči ljubezni She came to me

Berlin, 17. februarja - Po številnih politično angažiranih uvodnih besedah na slovesnosti ob začetku 73. Berlinala, potem ko so se po rdeči preprogi sprehodile zvezde, kakšne tudi s transparenti za osvoboditev Irana, in ko sta se na to isto preprogo dobesedno prilepila še dva mlada okoljevarstvena protestnika, je nastopil čas za novi film Rebecce Miller She came to me.

Nemčija, Berlin. 73. filmski festival Berlinale. Režiserka Rebecca Miller. Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin.
73. filmski festival Berlinale.
Režiserka Rebecca Miller.
Foto: dpa/STA

V četrtek zvečer je osrednje prizorišče festivala Berlinale Palast odmevalo s protivojnimi slogani in glasovi za osvoboditev Irana izpod diktatorskega režima. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski si je prek videa vzel veliko časa, da nagovori filmsko srenjo. Nekatere zvezde so nagovor poslušale s solznimi očmi, med njimi ameriška igralka Anne Hathaway in iranska igralka, tudi članica mednarodne žirije, Golshifteh Farahani, spet drugi so, ko so mislili, da jih kamera ne snema, zdolgočaseno prežvekovali in čakali na bolj sproščujoče tone.

Te je prinesel film v maniri screwball komedije She came to me ameriške režiserke Rebecce Miller. Režiserka in scenaristka je na Berlinalu nazadnje gostovala leta 2016 s filmom Maggie ima načrt v sekciji Panorama, pred tem je leta 2009 tekmovala s filmom Skrivno življenje Pippe Lee. Miller je postala sinonim za neodvisen film, za komedijo, ki jo določata inteligenca in globina, in za nekoga, s katerim si želijo sodelovati zvezde. Anne Hathaway, ki je že od neuspešne avdicije pred leti vedela, da sta si z režiserko usojeni, je tudi koproducentka filma o ljubezenskih zvezah v najrazličnejših oblikah.

Kot je na novinarski konferenci povedala Miller, sta ljubezen in sovraštvo po njenem mnenju gonilni sili človeštva. Prepričana je, da ljubezen ljudi spremeni za vedno in tako je tudi z njenimi junakinjami in junaki. Prepletajo se skladatelj v ustvarjalni krizi (Peter Dinklage) in kapitanka ladijskega vlačilca, odvisna od romantičnih predstav zveze in seksa (Marisa Tomei), najstnika iz različnih socialnih razredov (Evan Ellison in Harlow Jane), psihoterapevtka (Hathaway), ki jo k prestopom k nunam vabi božja ljubezen, ljubezen med materjo (Joanna Kulig) in hčerjo (Jane), vse pa se dogaja v New Yorku, ki ga režiserka odmakne od pričakovanih filmskih vedut.

Ena od osrednjih tem filma je tudi ustvarjalna kriza. Dinklage je povedal, da ga je film Rebecce Miller našel ob pravem času, ko se je, v svojih 50., začel spraševati, na kateri točki se je znašel v svojem življenju. Igralci imajo za razliko od literatov ali glasbenikov poklic, v katerem čakajo ponudbe, sami, kot meni, težko ustvarjajo. Kot je povedal, sodi sicer med ljudi, ki iščejo navdih in ne, da jih navdih najde. Miller je navdih našla prav v raznolikih ljubezenskih povezavah, še posebej jo je zaposlila misel, ki jo izreče mlad zaljubljenec - četudi bo kdaj živel drugačno življenje, se bo vedno spraševal, kaj počne ona, njegova velika ljubezen iz ranih mladostnih let.

Anne Hathaway je na koncu pojasnila še svoj odnos do filma. Njeno srce bije za film, kakršnekoli vrste, ne le za neodvisnega, kot v danem primeru. Čim več različnih filmov je v kinematografih, toliko bolje, saj je treba ohraniti kulturo občinstva, skupnega ogleda, če želimo, da se ta oblika umetnosti ohrani, je povedala igralka.