Od blizu 20.2.2023 7:00

Na ZagrebDoxu konec marca več kot sto dokumentarcev tujih in domačih filmskih mojstrov

Zagreb, 20. februarja - Na 19. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma ZagrebDox, ki se bo v hrvaški prestolnici začel 26. marca in bo trajal do 2. aprila, bo na ogled več kot sto filmov. Med njimi bo tudi slovenski, a organizatorji še ne želijo razkriti naslova, saj program še oblikujejo. Ta bo v celoti znan v prvi polovici marca.

Hrvaška, Zagreb. Mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

ZagrebDox, ki bo odprl sezono hrvaških filmskih festivalov, bo potekal v petih dvoranah zagrebškega kina Kaptol Boutique Cinema.

Ustanovitelj in direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski je letošnji izbor filmov zaradi velikega nabora odličnih filmov ocenil kot izjemno težkega.

"Ker je bilo snemanje dokumentarcev v minulem obdobju zaradi pandemije nekoliko počasnejše, smo se letos soočili z vrsto zares odličnih dokumentarcev, tako da je bil izbor dolg in zapleten. O tem najbolje govori dejstvo, da smo se odločili vrniti izjemno priljubljena programa Glasbeni globus in Happy dox," je povedal Puhovski.

Dodal je, da dokumentarni film postaja vse bolj priljubljen filmski žanr, o čemer najbolje priča dejstvo o zasičenosti njihovega programa Mojstri s filmi režiserjev, kot so Werner Herzog, James Ivory, Volker Schlöndorff in drugi.

Puhovski je poudaril, da bodo kot vedno prikazovali tudi nagrajene dokumentarce minule sezone, na primer dobitnika zlatega leva iz Benetk Vsa ta lepota in prelivanje krvi ameriške režiserke Laure Poitras o padcu farmacevtske dinastije Sackler.

Na sporedu bodo tudi najnovejši filmi, ki bodo v obdobju do ZagrebDoxa šele doživeli svetovne premiere. Med njimi bo na primer Eastern Front Vitalyja Manskega, ki ga po besedah Puhovskega nestrpno pričakujejo tudi na Berlinalu.

ZagrebDox bo posebno pozornost tudi letos namenil domači produkciji, saj bo na festivalu prikazanih kar 20 najnovejših hrvaških dokumentarnih filmov.

Organizatorji poleg obsežnega filmskega programa, ki ga še oblikujejo, napovedujejo številne goste, bogat spremljevalni program in pogovore.

Lani sta na ZagrebDoxu slavila filma Sabaya kurdskega režiserja Hogira Hirorija, ki je zmagal v mednarodni konkurenci, ter srbski film Dida Nikole Ilića in Corine Schwingruber Ilić, ki je prejel nagrado za najboljši film v regionalni konkurenci.