Svet 18.2.2023 10:00

V Španskih borcih tekmovanje mladih plesalcev Opus 1

Ljubljana, 18. februarja - V Centru kulture Španski borci se bo danes ob 12.30 začelo dvodnevno državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 - plesna miniatura 2023, ki ga pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Mladi ustvarjalci bodo razvrščeni v šest starostnih skupin, mlajši se bodo predstavili s temo Nekaj lepega, starejši pa s poljubno temo.

Prireditev, ki bo posvečena mednarodnemu dnevu plesa, ki je 29. aprila, je namenjena spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca, pri čemer jih mentorji pri oblikovanju koreografije zgolj nevsiljivo vodijo, so zapisali na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Na tokratnem tekmovanju bodo mladi ustvarjalci in ustvarjalke razvrščeni v šest starostnih skupin; predlagana tema Nekaj lepega je obvezna le za prve štiri starostne skupine, medtem ko so se mladi koreografi in koreografinje iz višjih starostnih skupin lahko lotili ustvarjanja na predlagano ali na poljubno temo, so pojasnili na JSKD.

Kreacije letošnjih tekmovalcev bosta spremljali ločeni žiriji. Koreografije avtoric in avtorjev iz prvih štirih starostnih skupin bodo ocenjevale Liza Šimenc, Bojana Robinson in Snježana Premuš, starejši plesalci in plesalke pa se bodo predstavili Sinji Ožbolt, Anamarii Klajnšček in Janu Rozmanu.

Priznanja bodo podelili vsem sodelujočim, ki jih je skupaj 111 in se bodo v posameznih kategorijah potegovali za zlato, srebrno ali bronasto priznanje. Prejemniki zlatih priznanj iz nekaterih skupin bodo uvrščeni na mednarodno tekmovanje Opus 1, ki bo 8. aprila v celjskem gledališču.

Prireditev Opus 1 že vrsto let opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Številni nekdanji udeleženci Opusa se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci. "Opus 1 potemtakem ni zgolj tekmovanje, temveč svojevrstna pot do lastnega opusa," so prepričani v JSKD.