Svet 20.2.2023 10:58

Umrl vplivni japonski mojster mange Leiji Matsumoto

Tokio, 20. februarja - Umrl je mojster mange, 85-letni Leiji Matsumoto, ki je s svojimi epskimi znanstvenofantastičnimi zgodbami močno vplival na japonski svet stripov in animejev, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila produkcijska družba Toei. Dodali so, da je Matsumoto umrl minuli teden zaradi odpovedi srca.

Matsumotova kultna dela, kot so Space Battleship Yamato, Captain Harlock in Galaxy Express 999, so bila prirejena v animirane televizijske serije in filme, ki so bili v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja priljubljeni po vsem svetu. Nadzoroval je tudi produkcijo animeja za pesem francoskega elektro dueta Daft Punk, ki je del filma uporabil v videospotu za svojo uspešnico One More Time iz leta 2000.

Matsumoto je svoj prvi strip The Adventures of a Bee objavil pri komaj 15 letih. Kasneje so bile njegove fantastične podobe strojev in vesoljskih potovanj, od medzvezdnih parnih vlakov do bitk proti Nezemljanom z radioaktivnimi meteoriti, cenjene tako na Japonskem kot v tujini.

Francoska vlada mu je leta 2012 podelila prestižni red za umetnost in literaturo. Na Japonskem so pesmi iz njegovih risank še danes priljubljene pri karaokah, prav tako jih pihalni orkestri pogosto igrajo na tekmah bejzbola.

V pogovoru za AFP leta 2013 je Matsumoto opisal jedrsko bombardiranje japonskih mest Hirošime in Nagasakija leta 1945, s katerim se je končala druga svetovna vojna. "Letalo, ki je odvrglo bombo na Hirošimo, je letelo tik nad mojo glavo. Druga (bomba) je bila namenjena mestu blizu Fukuoke, kjer sem živel. A so jo zaradi slabega vremena odvrgli na Nagasaki," je dejal in dodal, da ga je to travmatiziralo, a hkrati bilo vir navdiha, kot vse izkušnje iz njegove mladosti. "Osebne izkušnje so bistvene za ustvarjalnega duha," je menil.