Svet 21.2.2023 9:39

Berlinale: Ingeborg Bachmann, kot jo vidi Trotta

Berlin, 21. februarja - V tekmovalni program 73. Berlinala se je po več desetletjih z novim filmom Ingeborg Bachmann - Reise in die Wüste uvrstila ikona nemškega filma Margarethe von Trotta, ki danes praznuje 81 let. Kot je povedala na novinarski konferenci, jo je očarala pesnica, ki je vedno želela več in imela zaradi tega tudi zelo kompleksno življenje.

Nemčija, Berlin. Logo filmskega festivala Berlinale. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Logo filmskega festivala Berlinale.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Trotta je v svoji dolgi karieri pogosto snemala filme o močnih ženskah, ki so spreminjale zgodovino, od Rose Luxemburg, Hildegarde iz Bingna do Hannah Arendt. Avstrijska pesnica Ingeborg Bachmann (1926-1973), ena ključnih literarnih osebnosti 20. stoletja, in njena zveza s švicarskim dramatikom Maxom Frischem je pridobila že mitske razsežnosti, a je Trotto začudilo, da med raziskovanjem njunih življenj za potrebe scenarija ni našla niti ene skupne fotografije.

Film se osredotoči na leto 1958, ko se literata spoznata v Parizu, spremlja njuno štiriletno zvezo in nato čas, ko se Bachmann z literatom Adolfom Oplom odpravi v egiptovsko puščavo. Kaj Trotti pomeni puščava iz naslova? Kot je pojasnila, gre za čustveno puščavo po razhodu in hkrati brezmejno pot do osvoboditve.

V filmu je že kar na plakativen način prikazana razlika med protagonistoma. On je bil, tako Trotta, tipičen moški svojega časa, samozaverovan, konservativen, a hkrati poln občudovanja svobodnega duha pri Ingeborg Bachmann, ki ni pristajala na tradicionalne vloge.

Pri pisanju scenarija je Trotta pregledala, prebrala in poslušala vse, kar je imela na voljo o Bachmann in Frischu, žal pa ji založba Suhrkamp pred izidom njune korespondence, kar je bil konec lanskega leta velik literarni dogodek, ni dovolila vpogleda v pisma. Ta nudijo nove interpretacije odnosa med obema literatoma, a Trotta je v vsakem primeru sledila svoji rdeči niti - poti Ingeborg Bachmann.

Režiserka in scenaristka je v vlogi Bachmann takoj videla igralko Vicky Krieps, ki je nazadnje upodobila Sisi v filmu Korzet. Trotta je prepričana, da človek ne more zaigrati nasmeha, ki prihaja iz duše. Takšen nasmeh je imela Bachmann in takšnega ima Krieps.

Ta je povedala, da se liku ni poskušala približati skozi zunanjo podobnost, temveč med drugim skozi tišino, osamljenost, intelektualno razsežnost pesnice in občutek melanholije. Ko ustvarjaš, so nekaj želje, nekaj pa je tisto, kar lahko dejansko storiš, in to lahko poraja melanholijo, je povedala Krieps, ki tudi sama zelo ceni tišino. Bachmann si je vedno želela več, potiskala je meje tako v jeziku kot v razmerjih. Znana je njena misel, da se fašizem začne pri odnosu med moškim in žensko.

Krieps in Ronald Zehrfeld, ki igra Frischa, nista mogla prehvaliti dela z legendarno režiserko. Krieps je poudarila intelektualno plat sodelovanja, Zehrfeld pa je očaran nad tem, kako režiserka živo, čustveno in scela človeško doživlja in soustvarja film. Med snemanjem je imel večkrat občutek, da bo kar skočila v prizor.

Ingeborg Bachmann - Reise in die Wüste je eden od 19 filmov letošnjega glavnega tekmovalnega programa. Žiriji predseduje ameriška igralka Kristen Stewart.