Svet 21.2.2023 12:54

Mini teater v New Yorku z osmimi uprizoritvami Turingovega stroja

New York, 21. februarja - Mini teater danes potuje v New York, kjer bo v kultnem gledališču La MaMa med četrtkom in nedeljo, 5. marca, izvedel osem uprizoritev Turingovega stroja francoskega avtorja Benoita Solesa v režiji Ivice Buljana. Kot so spomnili v gledališču, so s predstavo gostovali že na številnih mednarodnih festivalih, tokrat pa se prvič predstavljajo v ZDA.

Predstava, ki je premiero v Mini teatru doživela avgusta 2021, je nastala po motivih drame Hugha Whitemorea Breaking the Code in romana Andrewa Hodgesa Alan Turing - The Enigma.

"Zapisi o Alanu Mathisonu Turingu, o njegovih matematično - genialnih možganih in zgodovinskih dejstvih, ki so se formirala okoli njega, so presenetljivi, zanimivi in polni teoretičnih spekulacij o vplivu, ki ga je raziskovanje atletsko grajenega genija imelo in še zmeraj ima na razvoj umetne inteligence," so besede asistentke režiserja Nike Korenjak, ki v predstavi tudi igra, povzeli v Mini teatru.

"Beremo lahko o njegovem raziskovalnem delu, ki je bilo ključno za razrešitev Enigme (nemška električna naprava za šifriranje sporočil, ki so jo uporabljali med II. svetovno vojno), o znanstvenem delu na univerzi v Manchestru, o njegovem več kot samo prijatelju Christopherju Morcomu, ki je prezgodaj umrl za posledicami zastrupitve s surovim mlekom, in o njegovi tragični usodi. Bil je primoran izbirati med načini odvzema njegove dragocene svobode sredi takratne sovražne družbe. Podlegel je kemični kastraciji, ki ga je vodila do fizičnih in psihičnih modifikacij, v nemogočnost telesne in umske hitrosti, vsestranskosti, humorja, predanosti in drzne osredotočenosti," je zapisala Nika Korenjak.

Po njenih besedah prva uprizoritev v slovenskem jeziku daje prostor človeku, ki je pretekel maraton s svojim strojem in z nepogrešljivimi prijateljskimi umi, znanstveniku, ki je začrtal temelje sodobnega računalništva in hkrati nevede postavil ogledalo v poduk družbi, ki upajoč ne bo več ponavljala svojih nestrpnih in sovražnih napak.

Alan Mathison Turing se je rodil leta 1912 v Londonu očetu Juliusu Mathisonu Turingu in materi Ethel Sari Turing. Poleg matematike je tam študiral tudi kriptologijo. Leta 1936, pri 24 letih, je definiral princip enega najpomembnejših izumov v človeški zgodovini, ki mu rečemo Turingov stroj.

"Omenjeni stroj lahko z dovolj pomnilnika (traku, na katerem so zapisani ukazi) rešuje tudi zapletene matematične enačbe. S tem je naredil prvi korak k tako imenovanemu univerzalnemu računalniku oziroma napravi, ki ima eno in isto strojno opremo, program pa ji določa namembnost, namesto namenskega stroja, kjer strojni del določa, kaj naprava lahko počne oziroma izračuna," so ob premieri predstave pojasnili v Mini teatru.

Scenografijo, oblikovanje luči in video podpisujejo Sonda 13 in Toni Soprano Meneglejte, kostume Alan Hranitelj, komponist glasbe v predstavi pa je Andrej Makor.

V New York po gostovanjih na festivalih, kot sta Polis Teatro Festival v Ravenni in 3FEST v Novem Sadu, potujejo Buljan, igralci, poleg Nike Korenjak še Nejc Cijan Garlatti in Timon Šturbej, ter Sonda 13 in Toni Soprano Meneglejte.