Svet 21.2.2023 17:57

Berlinale: Spielberg o tem, da je za film najpomembnejša zgodba

Berlin, 21. februarja - Na 73. Berlinalu bodo zvečer zlatega medveda podelili ameriškemu režiserju Stevenu Spielbergu. Kot je povedal, od otroštva do danes čuti enako vznemirjenje ob dobri knjigi ali scenariju, iz katerih bi lahko nastal film. Veselje ob rojstvu ideje je zanj primerljivo le še z rojstvom otrok. Ta hip ne ve, kaj bo njegov naslednji projekt, je povedal.

Nemčija, Berlin. Na 73. Berlinalu zlati medved ameriškemu režiserju Stevenu Spielbergu. Ameriški režiser Steven Spielberg. Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Na 73. Berlinalu zlati medved ameriškemu režiserju Stevenu Spielbergu.
Ameriški režiser Steven Spielberg.
Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin. Na 73. Berlinalu zlati medved ameriškemu režiserju Stevenu Spielbergu. Ameriški režiser Steven Spielberg. Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Na 73. Berlinalu zlati medved ameriškemu režiserju Stevenu Spielbergu.
Ameriški režiser Steven Spielberg.
Foto: dpa/STA

Na Berlinalu prikazujejo, poleg retrospektive, tudi njegov zadnji, zelo avtobiografski film Fabelmanovi. Kot je povedal, je v času pandemije veliko časa preživel z družino. Spomnil se je, kako mu je mama večkrat rekla, kdaj bo posnel film o njihovi družini, saj da mu je že ona sama dala obilico gradiva.

Spielberg je svojo mamo, ki je umrla na današnji dan pred šestimi leti, opisal kot žensko dejanj. Storila je, kar ji je prišlo na misel. Za družinsko zgodbo, polno bolečih trenutkov in tudi humorja, je potreboval pogum in razmislek o starosti in smrti, je množici novinarjev povedal režiser.

Fabelmanovi so po Schindlerjevem seznamu njegov čustveno najbolj zahteven film, a najljubšega nima. "Zvenelo bo kot kliše, a filmi so kot otroci, nimam najljubšega," je povedal režiser, ki je se dotaknil tudi filma E.T. - Vesoljček. Francoski režiser Francois Truffaut mu je nekoč dejal, da ima otroško srce in da naj posname film z otroki, kar je Spielberg tudi storil.

Spielberg trenutno ne ve, kaj bo njegov naslednji projekt. Zadnja dva, Zgodba z zahodne strani in Fabelmanovi, sta se skoraj prekrivala, je povedal. Zdaj ima do konca leta čas, da razmisli, česa naj se sploh loti, "kar je lepo in tudi malce strašljivo".

Režiser je tudi zelo ponosen na fundacijo Shoah, ki jo je ustanovil po koncu snemanja Schindlerjevega sezama. Pričevanja preživelih v holokavstu so se razširila tudi na pričevanja iz Sarajeva, Ruande in drugod. To ostane dlje kot film, meni Spielberg.

Ko so organizatorji namignili, da se izteka čas novinarske konference, je Spielberg še glasneje kot novinarji zavzdihnil "oh, ne" in čas druženja s sedmo silo so podaljšali. Tako je bilo med drugim slišati, kako sam razume svoj priimek. V besedi Spiel (Igra) najde vodilo za svoje delo - v njem mora biti vedno tudi nekaj igre, sicer se ne bo dobro izšlo.

Meni tudi, da je pri filmu zanj vedno najbolj pomembna zgodba. Če je ne znaš sam napisati, najdi nekoga, ki je v tem odličen in sodeluj z njim, pa je nasvet, ki ga najpogosteje da mlajšim filmskim ustvarjalkam in ustvarjalcem. Občinstvo vedno v prvi vrsti pritegne zgodbe, ne, kako je posneta, je še povedal 76-letni Spielberg.

Povedal je tudi, da mu častni zlati medved ogromno pomeni, saj ponuja možnost, da se ozre nazaj, kar je po njegovih besedah tako lepo kot boleče. Je pa zlati medved za življenjsko delo zanj ena od največjih časti v njegovem življenju, je dodal.