Slovenija 25.2.2023 8:00

V Ljubljani prvo mednarodno klavirsko tekmovanje

Ljubljana, 25. februarja - V organizaciji Festivala Ljubljana bo slovenska prestolnica od danes do 4. marca gostila prvo mednarodno klavirsko tekmovanje. Potekalo bo v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu. Udeležilo se ga bo 22 kandidatov iz 14 držav, rojenih med letoma 1992 in 2006. Zaključni finale tekmovanja bo hkrati sklepni del letošnjega Zimskega festivala.

Ljubljana. Pianist, klavir. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv: STA

Ljubljana.
Pianist, klavir.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv: STA

Tekmovanje je zadnja nova zgodba pri Festivalu Ljubljana, je na nedavni novinarski konferenci povedal direktor in umetniški vodja Darko Brlek. K organizaciji so povabili mednarodne strokovnjake, med njimi italijanskega pianista Epifania Comisa, ki je prevzel umetniško vodstvo. S tekmovanjem želijo mladim, nadarjenim pianistom omogočiti, da postanejo vrhunski glasbeniki.

Devetčlanski žiriji predseduje svetovno priznana pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak, ki jo veseli, da je tudi Ljubljana dobila veliko klavirsko tekmovanje z zahtevnim repertoarjem. Nanj se je prijavilo več kot sto kandidatov.

Tekmovanja se bo udeležilo 22 pianistov, iz Slovenije Jure Goručan in Urban Stanič. Potekalo bo v treh etapah, finalna večera, v katera se bo uvrstilo šest pianistov, bosta 3. in 4. marca v Cankarjevem domu, kjer jih bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta in člana žirije Ricarda Castra.

Zmagovalec bo prejel 30.000 evrov in priložnost nastopa na nekaterih pomembnejših recitalih in koncertih z orkestri po svetu. Nagrade, med katerimi bo tudi posebna nagrada poljskega Chopinovega tekmovanja, so primerljive z največjimi tekmovanji po svetu.

V predizboru je žirija kandidate ocenjevala na podlagi videoposnetkov, v katerih so morali odigrati Chopinovo in Lisztovo etudo, Haydnovo ali Mozartovo sonato ter skladbo po lastni izbiri. V prvi etapi bodo izbrani pianisti interpretirali Beethovnovo sonato in skladbo po lastnem izboru, v drugi etapi pa skladbi iz obdobja romantike in 20. stoletja ter delo po lastni izbiri.

Za finalni nastop z orkestrom je predpisan program, v katerem lahko izbirajo med klavirskimi koncerti Mozarta, Beethovna, Chopina, Schumanna, Brahmsa, Rahmaninova, Čajkovskega, Prokofjeva in Bartoka.

Z nastopi finalistov se bo hkrati zaključil letošnji Zimski festival, ki se bo začel 28. februarja.