Na hitro prelistano 25.2.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. februarja - Pri založbi Škuc je izšla knjiga spominov Timothyja Conigraveja z naslovom V njegovem objemu, pri založbi Primus roman Jurija Marussiga Mreža. V sozaložništvu Vrhovnega sodišča RS in Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je izšla knjiga Sodniške insignije v evropskem in slovenskem pravnem izročilu.

Ljubljana. Knjiga spominov Timothyja Conigraveja z naslovom V njegovem objemu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga spominov Timothyja Conigraveja z naslovom V njegovem objemu.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Sodniške insignije v evropskem in slovenskem pravnem izročilu, ki je izšla v sozaložništvu Vrhovnega sodišča RS in Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Foto: Centralna pravosodna knjižnica

Ljubljana.
Knjiga Sodniške insignije v evropskem in slovenskem pravnem izročilu, ki je izšla v sozaložništvu Vrhovnega sodišča RS in Pravne fakultete Univerze v Ljubljani.
Foto: Centralna pravosodna knjižnica

Ljubljana. Roman Jurija Marussiga z naslovom Mreža. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Jurija Marussiga z naslovom Mreža.
Foto: STA

V NJEGOVEM OBJEMU - ENO REDKIH PRVOOSEBNIH PRIČEVANJ O AIDSU V 80. in 90. LETIH MINULEGA STOLETJA

V Melbournu rojeni avstralski igralec in aktivist Timothy Conigrave (1959-1994) v knjigi spominov V njegovem objemu opiše svojo zvezo z Johnom Caleom vse od začetkov, ko se kot najstnika spoznata v katoliški šoli Xavier, pa skozi 90. leta minulega stoletja, ko oba zbolita za aidsom, ki je tedaj terjal ogromno življenj.

Opiše najstniška leta in prve težave, ki se pojavijo v zvezi z njegovo spolno usmerjenostjo: kako ga sprejme okolica in kako mora sprejeti samega sebe, kako se kot študent poveže z aktivistično skupino za enakopravnost istospolno usmerjenih. Brez olepšav opiše začetek in potek bolezni, ki ga je navsezadnje tudi spodbudila k pisanju tragične zgodbe, ki se zaključi z Johnovo smrtjo leta 1992. Knjiga je izšla leta 1995 po avtorjevi smrti, končal jo je le nekaj tednov, preden je tudi sam podlegel posledicam aidsa.

Po knjižni predlogi sta nastala gledališka igra in dokumentarec, leta 2015 pa so posneli še istoimenski igrani film. Knjiga je prejela nagrado za človekove pravice za stvarno literaturo in v Avstraliji, piše na spletni strani založbe. Knjigo je prevedla Lana Škof.

ROMAN MREŽA - AVTORJEVO POTAPLJANJE V SVOJ, DRUGAČEN SVET

Marussig v morju vidi več kot večina nas. Doživlja ga in čuti. Kot verniki verujejo v boga, on veruje v globino morja. Morje je vedno tam zanj. Naj bo mirno ali divje. Zaupa mu, da ga vodi, ne izda. Ve, da tudi morje prizadene, pa vendar mu je dalo toliko lepih življenjskih lekcij. Ga poslušalo, pilo njegove solze. Mu razburjeno vzelo prijatelje, ki so se z njim igrali, ter ga potem mirno tolažilo z umirjeno gladino, odsevom sonca ter vonjem po svobodi, je na spletni strani založbe o knjigi zapisala Tina Cankar.

Avtor pa je o knjigi zapisal: "Pisanje knjige mi je bilo velik energijski pogon, potapljanje v svoj, drugačen svet, in brskanje po samemu sebi, po svojem življenju. Velik navdih mi je dal Piran, kje se vse skupaj dogaja, Piran, moje mesto, nabito z energijo, ki odpira domišljijo." In še: "Knjiga ne obremenjuje bralca s težkimi temami, vodi ga skozi življenje pesnika, umetnika, ribiča. Bralec se morda najde v tem valovanju med ljubeznijo, srečo, polnimi mrežami in hkrati spet strganim življenjem, ki ga venomer vsi šivamo in sestavljamo v nove zgodbe."

Leta 1966 v Ljubljani rojeni Marussig je pedagog, pesnik, pisatelj in pravljičar. Njegov ustvarjalni opusu obsega osem pesniških zbirk in tri zbirke pravljic, ki jih najmlajšim bralcem predstavlja s kamišibajem.

SODNIŠKE INSIGNIJE V EVROPSKEM IN SLOVENSKEM PRAVNEM IZROČILU - PREDSTAVITEV SIMBOLIH PREDMETOV, KI SO DOLOČALI PRAVNI POLOŽAJ, STATUS IN VLOGO SODNIKOV

Knjiga Sodniške insignije v evropskem in slovenskem pravnem izročilu strnjeno predstavlja izvor in pomen simbolnih predmetov, ki so določali pravni položaj, status in vlogo sodnika v nekdanjih družbah. Sodniške insignije so imele podobno idejnozgodovinsko logiko kot vladarske. Kljub razvejanosti in mnogoterosti pravosodnih instanc kontinentalne Evrope, se sodniške insignije - sodniška palica, sodniški meč, sodniški stol, sodniški ornat in knjiga, kažejo v presenetljivo enotni podobi.

Vid Žepič s Katedre za pravno zgodovino ljubljanske Pravne fakultete se je v svojem besedilu posvetil izvorom in pojavnim oblikam sodniških insignij v evropskem kontekstu ter pojasnil njihovo simbolno razsežnost. Tomaž Nabergoj iz Narodnega muzeja Slovenije je na podlagi arheološke mikroštudije insignij ptujskega mestnega sodnika opisal njihovo sestavo in izdelavo ter jih obravnaval primerjalno z drugimi tovrstnimi predmeti doma in v tujini. Polona Vidmar z Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru je orisala uporabo in pomen sodniških insignij na Ptuju. Bibliotekar Igor Zemljič je pripravil prikaz in analizo najstarejših upodobitev sodnikov ter njihovih insignij v najstarejših knjigah Centralne pravosodne knjižnice.

Knjiga je izšla ob razstavi najstarejših sodniških mečev in sodniških palic iz slovenskih muzejev, ki je bila na Vrhovnem sodišču RS na ogled med 15. in 23. februarjem.