Svet 23.2.2023 8:00

V Slovenski kinoteki začetek Dnevov etnografskega filma

Ljubljana, 23. februarja - V Slovenski kinoteki se danes začenja tradicionalni festival Dnevi etnografskega filma. Tudi letos bo omogočil vpogled v različne realnosti sodobnega časa in okoliščin, ki zaznamujejo naš vsakdan. Ponudil bo 15 filmov s celega sveta, ki jih je žirija izbrala med 270 prijavljenimi tematsko in žanrsko različnimi deli.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Izbrani filmi izpostavljajo teme o spolu in z njim povezani identiteti, migracijah in delavskih vprašanjih, zaprtju med epidemijo, tradiciji, skrbi za duševno zdravje in ekologiji.

Program ob 16. uri začenjajo z nizozemskim filmom o vodnih transportnih nomadih Vodne poti (Geerte Rietveld, 2021) in esejističnim kratkim filmom Mush Room for Thought (Ana Vrdoljak, 2022) o hrvaških navdušenih lovcih na gobe.

Ob 18. uri bo sledil film Ohranjanje tradicije (Beate Engelbrecht, 2022) o praznovanju in čaščenju Jezusa Nazarečana v Mehiki in v različnih krajih ZDA. Film predstavi razlike in napor, potreben za prenos tradicije v novo okolje. Projekciji bo sledil pogovor z avtorico.

Festival bodo uradno odprli z večerno projekcijo češkega filma Živa voda (Pavel Borecky, 2020) o črpanju "modrega zlata", ki sproža okoljsko časovno bombo.

Filme za festival je izbrala mednarodna selekcijska komisija v sestavi Etami Borjan (Filozofska fakulteta, Zagreb), Relja Pekić (društvo Vizantrop, Beograd), Naško Križnar, Manca Filak in Miha Peče (vsi trije iz Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU, Ljubljana).

Kot so še sporočili organizatorji, bo festival gostil približno polovico avtorjev predvajanih filmov, s katerimi bodo po projekcijah potekali tudi kratki pogovori. Med drugimi se bosta dogodka udeležila ugledna vizualna antropologa, Beate Engelbrecht iz Nemčije in Peter I. Crawford z Danske.

Soorganizatorja festivala Dnevi etnografskega filma sta Slovensko etnološko društvo in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje. Festival je včlanjen v Evropsko koordinacijo festivalov antropološkega filma (CAFFE) in ponuja slovenskemu strokovnemu in širšemu občinstvu reprezentativen pregled dvoletne svetovne produkcije etnografskih filmov.

Dnevi etnografskega filma se bodo sklenili 25. februarja.