Slovenija 24.2.2023 10:00

Ob obletnici ruskega napada na Ukrajino na DSP branje za mir

Ljubljana, 24. februarja - Na prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino bo na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) ob 18. uri branje za mir. Slišati bo mogoče pesnitev Gluha republika Ilje Kaminskega, ki niza prizore zasedenega mesta Vasenke, potem ko vojaški častnik pred očmi vseh ustreli gluhega otroka. Prevod in izbor pesmi je pripravil Zdravko Duša.

Ljubljana Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana
Društvo slovenskih pisateljev (DSP).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Potem ko častnik ustreli gluhega otroka, so meščani gluhi in nemi za vsak stik z vojaki, obenem se med njimi krepi podtalni upor. Pesmi izpišejo prizore krutosti, stkejo ljubezensko zgodbo in kličejo k miru in človečnosti. "Kajti gluhost in molk, nam vrže v obraz Kaminski, nista le gverilska strategija, ampak zločina nad sočlovekom," so zapisali na DSP.

Izbor iz pesnitve bodo brali Mojka Končar, Staša Popović, Jan Slapar, Filip Štepec ter študentke in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani (AGRFT).

Ilja Kaminski je naglušni ukrajinsko-rusko-judovsko-ameriški pesnik, kritik, prevajalec in profesor. Rodil se je leta 1977 v Odesi v nekdanji Sovjetski zvezi, v 90. letih pa se je družina preselila v ZDA. Je avtor dveh kritiško dobro sprejetih pesniških zbirk Gluha republika in Dancing in Odesa, ki sta mu prinesli tudi več nagrad. Obe sta bili napisani v angleščini, ki je njegov drugi jezik.

Branje poleg DSP organizirajo še Slovenski center PEN in Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju z AGRFT ob obletnici ruskega napada na Ukrajino.

Na današnji dan letom dni so odjeknile eksplozije v več ukrajinskih mestih, med drugim v prestolnici Kijev, pristaniškem Mariupolju, Odesi in Harkovu, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vojaško operacijo v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za celotno državo razglasil vojno stanje.