Od blizu 24.2.2023 10:15

Slovenska filma na mednarodnem filmskem festivalu v Beogradu

Beograd, 24. februarja - V Beogradu se danes začenja 51. mednarodni filmski festival - Fest. V glavni tekmovalni program se je uvrstil celovečerni igrani film Zbudi me režiserja Marka Šantića, v programu Fest specijal pa bodo prikazali manjšinski koprodukcijski celovečerni film Illyricvm režiserja Simona Bogojevića Naratha. Festival se bo sklenil 5. marca.

Ljubljana. Režiser Marko Šantić. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Marko Šantić.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Protagonist Šantićevega filma Rok trpi za izgubo spomina, ki mu je izbrisala nedavno življenje. V iskanju lastne preteklosti se vrne v rojstno mesto, kjer izve, da je njegov brat stopil na isto napačno pot kot on, so vsebino filma povzeli pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

V glavni vlogi je zaigral Jure Henigman, v filmu so zaigrali še Timon Šturbej, Nataša Barbara Gračner, Živa Selan, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Benjamin Krnetić, Blaž Setnikar in drugi.

Avtorji scenarija so Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar. Direktor fotografije je hrvaški filmski snemalec Ivan Zadro. Film je svetovno premiero doživel novembra na mednarodnem filmskem festivalu Black Nights v estonski prestolnici Tallinn.

Šantić je o filmu povedal: "Delo na scenariju smo začeli v času prvega vala migrantov z Vzhoda, ko so množice beguncev romale mimo naših domov. Za našo generacijo je bilo to prvič. V tem času sem v svojem okolju začel opažati spremembo v odnosu do tolerance in razumevanja ter spremembe načina razmišljanja, kar je posledica vdora tuje kulture. Sprememba odnosa do drugačnosti je bila naš glavni motiv pri nadaljnjem delu, kar se je izkazalo za aktualno vse do današnjega dne."

Film, katerega producenta sta Danijel Hočevar in Zala Opara iz produkcijske hiše Vertigo, je nastal v mednarodni koprodukciji z Jaka produkcija iz Hrvaške in Living Pictures iz Srbije.

Po besedah producentov filma Hočevarja in Zale Opara film "opozarja na problem globoko zakoreninjene ksenofobije do manjšin v slovenskem industrijskem mestu in zato nagovarja vso diskriminacijo, ki se dogaja v Sloveniji in po svetu".

Film Illyricvm je imel svetovno premiero na 69. filmskem festivalu v Pulju, kjer je prejel zlato areno za najboljšo masko (Ana Bulajić Črček). Na festivalu neodvisnega filma Bahia v Braziliji pa je prejel nagrado za najboljši igrani film.

Leta 37 pr. n. št. se mladi Ilir Volsus pridruži rimski enoti, katere na videz preprosta naloga pobiranja davkov se sprevrže v napeto in z nepričakovanimi obrati prepleteno srečanje z lokalnimi, dozdevno pokorjenimi ilirskimi plemeni, so o vsebini filma zapisali pri SFC.

Eno izmed glavnih vlog je odigral Robert Prebil, v filmu so zaigrali še Filip Križan, Ylber Bardhi, Adrian Pezdirc, Ilir Prashtapica, Ana Takač in drugi. Pri scenariju je poleg režiserja Bogojevića Naratha sodelovala Saša Podgorelec. Pod fotografijo se podpisuje Aleksandar Kavić.

Film je koprodukcija Hrvaške, Slovenije, Italije, Kosova ter Bosne in Hercegovine. Kot so še sporočili iz SFC, bo zgodovinska drama distribucijsko premiero doživela 27. februarja v ljubljanskem Kinodvoru, od 2. marca pa si bo film mogoče ogledati v izbranih kinematografih po Sloveniji.

SFC je finančno podprl oba filma.