Slovenija 2.3.2023 8:00

V Glasbah sveta CD zelenortska pevka Elida Almeida

Ljubljana, 2. marca - V ciklu Glasbe sveta, ki ga pripravljajo v Cankarjevem domu (CD), bo ob 20. uri v Linhartovi dvorani gostovala Elida Almeida. Pevka je dejavna od leta 2010 in prihaja z Zelenortskih otokov, od koder vključuje ritme in napeve v svoj afro soul. Svet je opozorila nase s prvim albumom Ora doci, Ora Margos, ki je izšel leta 2014.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zelenortska pevka je svoje vokalne tehnike razvila s preprostim cerkvenim petjem. Kasneje je nastopala na koncertih v lokalnem okolju in prepevala v lokalih na Zelenortskih otokih, kar je bil začetek njene kariere. K temu je pripomogel producent Jose da Silva, ki je pred tem sodeloval tudi s Cesario Evora.

Elida Almeida je že s prvim albumom Ora doci, Ora Margos požela občudovanje in nase opozorila ves svet - video skladbe Nta Konsigui si je na YouTubu ogledalo 3,7 milijona ljudi.

Na drugem albumu Kebrada, ki je izšel leta 2017, poimenovan po vasi, v kateri je odraščala, je uveljavila svojo afriško identiteto in zelenortske ritme - batuque, funana, coladera in tabanka, začinjene z latino energijo. Nostalgične balade, obarvane s popom, izžarevajo njen ognjeviti temperament in veselje do življenja, so ob koncertu zapisali v CD.

Vmes je objavila še EP Djunta Kuder in leta 2020 svoj četrti album Gerasonobu, s katerim je potrdila status vodilne predstavnice nove generacije glasbenikov z Zelenortskih otokov.

Pevka nastopa na pomembnih glasbenih prizoriščih Evrope, Afrike in Severne Amerike. Leta 2015 je osvojila tudi nagrado decouvertes RFI.