Svet 28.2.2023 9:35

Na čelu žirije v Cannesu letos švedski režiser Ruben Östlund

Cannes, 28. februarja - Letošnji žiriji filmskega festivala v Cannesu bo predsedoval švedski režiser Ruben Östlund, ki je kar dvakrat prejel zlato palmo. Nazadnje je glavno nagrado na tem prestižnem festivalu dobil lani za film Trikotni žalosti, kar pomeni, da se bo zapisal kot prvi predsednik žirije, ki je kot režiser v preteklem letu slavil v Cannesu.

Srbija, Mecavnik. Švedski režiser Ruben Östlund. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Mecavnik.
Švedski režiser Ruben Östlund.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Östlund je lani zlato palmo prejel za družbeno-kritično satiro Trikotnik žalosti, katere dogajanje je postavil na križarko, na kateri je razgalil kamuflaže bogatih potnikov in prikazal hipokrizijo razredne družbe. Film je prejel tudi tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij, pod katerega se je prav tako podpisal Östlund. Prvo zlato palmo je odnesel pred petimi leti za film Kvadrat, v katerem prav tako podaja grotesken pogled, takrat, na svet umetnosti.

Ob novici je Östlund izrazil veselje, da mu je bila zaupana čast vodenja žirije, zlasti, ker mineva 50 let, odkar je to vlogo opravljala njegova kolegica, Švedinja Ingrid Bergman, je režiserjeve besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Po pisanju AFP bo to tretjič, da bo žirijo vodil dvakratni lavreat Cannesa, kot dvakratna prejemnika zlate palme sta žirijo doslej vodila le Francis Ford Coppola in Emir Kusturica.

Druge člane žirije bodo razglasili prihodnji mesec, ko bo znan tudi že filmski izbor festivala, še piše AFP.

Festival bo v svoji 76. izvedbi potekal med 16. in 27. majem.