Slovenija 3.3.2023 5:00

Z literarnim večerom z Oksano Zabužko uradni začetek 20. Fabule

Ljubljana, 3. marca - Z literarnim večerom z ukrajinsko pisateljico Oksano Zabužko se bo drevi v Cankarjevem domu uradno začel 20. Festival literatur sveta Fabula. Literatka, ki se bo predstavila z romanom Terenske raziskave ukrajinskega seksa, je prva v osrednjem festivalskem programu Fabulin literarni večer, v sklopu katerega po ključu 5 + 1 gostijo tuje literate.

Ljubljana. Program festivala Literature sveta - Fabula, ki bo med 1. in 31. marcem. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Program festivala Literature sveta - Fabula, ki bo med 1. in 31. marcem.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Nocojšnjemu večeru v sklopu Fabule, ki bo vse do 30. marca pod okriljem Beletrine v koprodukciji s Cankarjevim domom in več partnerji na različnih prizoriščih ponudila niz dogodkov pod sloganom (re)konstrukcije spomina, bo 9. marca sledil pogovor z romunsko pisateljico Tatiano Tibuleac z romanom Stekleni vrt.

Pozneje pa bodo na Fabulinem literarnem večeru gostili še slovitega portugalskega pisatelja Joseja Luisa Peixota z delom Mestece, madžarskega pisatelja Laszla Krasznahorkaija, ki se bo tokrat predstavil z romanesknim prvencem Satanov tango, ter britansko avtorico Bernardine Evaristo s knjigo Manifest: nikdar odnehati.

Tuje literate bodo predstavili tudi znotraj programa Hub, s katerim posebno pozornost namenijo mlademu avtorju oz. avtorici. Tokrat bodo v goste povabili obetavno špansko avtorico Cristino Morales z Bojevniki, v humanističnem programu Fabula v teoriji pa bo z Bernardine Evaristo nastopil italijanski pisatelj Antonio Scurati. Vse literate bodo gostili v Sloveniji, le Scurati se bo večera v živo udeležil prek video povezave.

Poleg osrednjega programa se obeta bogat spremljevalni program, ki poleg že omenjene Fabule v teoriji in Hub zajema več projektov z različnih področij. Tako so znotraj programa Fabula izven literature v DobriVagi že odprli razstavo Matije Medveda, na področju gledališča bodo sodelovali z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Mini teatrom in ljubljansko Dramo, kjer se bo tudi sklenilo festivalsko dogajanje z bralnimi interpretaciji iz žepnic v izvedbi igralcev ansambla.

Vsi festivalski dogodki bodo brezplačni.