Svet 5.3.2023 6:00

Pred 70 leti se je poslovil vsestranski skladatelj Sergej Prokofjev

Moskva, 5. marca - Danes mineva 70 let od smrti ruskega skladatelja Sergeja Sergejeviča Prokofjeva. S svojo vsestranskostjo komponiranja različnih glasbenih oblik se je zapisal med največje skladatelje prve polovice 20. stoletja. Njegov opus sega od simfonij in koncertov do operne, baletne in filmske glasbe.

Rojen leta 1891 v današnji Ukrajini je že v otroštvu pokazal talent za glasbo, njegova prva mentorica je bila njegova mama pianistka. Diplomiral je na konservatoriju v Sankt Peterburgu, kar mu sicer ni bilo dovolj pri iskanju lastnega izraza, ki ga je peljalo v smeri novih glasbenih prijemov.

Preučeval je kompozicije njegovega sodobnika Igorja Stravinskega, poleg tega je bil seznanjen s takratnim dogajanjem v gledališču, poeziji in slikarstvu. Velik vpliv nanj je imel tudi baletni impresarij Sergej Djagilev, za katerega je ustvarjal baletno glasbo.

V javnosti se je najprej predstavil kot pianist, kmalu zatem še kot skladatelj. Da bi lahko koncertiral, je med oktobrsko revolucijo leta 1918 zapustil takratno Sovjetsko zvezo. Koncert v New Yorku se je izkazal za uspešnega, v Chicagu pa je dobil tudi naročilo za opero, po katerem je nastala njegova najbolj znana opera Zaljubljen v tri oranže, ki je po krstni izvedbi leta 1921 doživela tudi postavitve v Evropi in njegovi domovini.

V 20. in 30. letih je deloval zlasti v Parizu in se proti koncu 30. let vrnil v Rusijo. Umrl je 5. marca 1953 v Moskvi.

V svojem glasbenem slogu je izhajal iz klasicizma, v svoja dela pa je vnašal tudi prvine groteske in humorja. Z glasbenimi sredstvi mu je uspelo prikazati različna razpoloženja.

Med njegova najbolj znana dela sodijo še prva simfonija, imenovana Klasična, baleta Romeo in Julija ter Pepelka in glasbena pravljica za najmlajše Peter in volk. Na filmskem področju je iz sodelovanja z režiserjem Sergejem Eisensteinom ustvaril glasbo za filma Ivan Grozni in Aleksander Nevski.