Slovenija 6.3.2023 8:00

V ljubljanski Operi bodo podelili nagrade Društva baletnih umetnikov Slovenije

Ljubljana, 6. marca - Društvo baletnih umetnikov Slovenije bo zvečer v ljubljanski Operi podelilo najvišja strokovna priznanja s področja baletne umetnosti v Sloveniji. Nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo bodo izročili baletni umetnici Neni Vrhovec, nagrade za posebne dosežke v zadnjih treh letih pa bodo prejeli Filip Jurič, Antoneta Turk in Tomaž Golub.

Ljubljana. Balet, baletni copati. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Balet, baletni copati.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Nena Vrhovec, nekdanja prvakinja Baleta SNG Opera in balet Ljubljana ter baletna pedagoginja, je prehodila dolgo pot umetnice, začenši od fantička s klobučkom v poročnem sprevodu v Mlakarjevem baletu Vragu na vasi, prek najrazličnejših klasičnih vlog do serije izrazitih, izjemno močnih karakternih nosilnih likov. "Bila je občutljiva, zanesljiva, natančna in tehnično odlična balerina, sposobna oblikovanja vlog s paleto najrazličnejših obrazov, karakterjev in občutij," piše v utemeljitvi.

Med drugim je blestela v Romeu in Juliji, Lepi Vidi, Giselle, Epitafu za Srečka Kosovela in baletu Lepotica in zver. Leta 1967 je prejela nagrado Prešernovega sklada za izjemni kreaciji v koreografijah legendarne švedske koreografinje Birgit Cullberg - Julijo v Romeu in Juliji in Belo košuto v istoimenskem baletu, so izpostavili v obrazložitvi in opozorili še na njeno pedagoško delo z otroki.

Solist Baleta SNG Opera in Balet Ljubljana Filip Jurič nagrado prejme za vlogo Romea v kar dveh različnih izvedbah baleta Romeo in Julija, in sicer v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana in koreografiji Renata Zanelle ter v produkciji Društva baletnih umetnikov Slovenije in koreografiji Tomaža Rodeta, za vlogo Linkedina v baletu Gusar v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana v koreografiji Joseja Martineza ter za duet Adagietto, ki je del predstave Vsi na valček koreografa Renatta Zanelle.

Slovenska baletna plesalka, članica Narodnega baleta iz Brna, Antoneta Turk nagrado prejme za vloge Dekleta v baletu Leseni princ koreografa Lea Mujića v produkciji Madžarske baletne univerze v Budimpešti, za vlogo Julije v baletu Romeo in Julija ter za vlogo Mihaele v baletu Carmen, obe v koreografiji Tomaža Rodeta in v produkciji Društva baletnih umetnikov Slovenije.

Baletni plesalec, samozaposleni v kulturi in honorarni sodelavec Baleta SNG Maribor Tomaž Golub pa nagrado prejme za izjemne upodobitve vlog Don Josea v baletu Carmen, Mercutia v baletu Romeo in Julija - obe v produkciji Društva baletnih umetnikov Slovenije v koreografiji Tomaža Rodeta, ter za pas de trois iz prvega dejanja Labodjega jezera v produkciji Baleta SNG Maribor v koreografiji Valerija Kovtuna.

Strokovno komisijo so sestavljali Matjaž Marin (predsednik), Valentina Turcu, Alenka Ribič, Janez Mejač, Edvard Dežman, Petar Đorčevski in Tomaž Rode.

Podelitev nagrad bo spremljal program odlomkov iz klasičnih in sodobnih baletnih stvaritev.