Svet 6.3.2023 6:00

V Bologni začetek 59. knjižnega sejma otroške in mladinske literature

Bologna, 6. marca - V Bologni se danes začenja 59. knjižni sejem otroške in mladinske literature, kjer bo do 9. marca predstavljena aktualna kakovostna ponudba za otroke in mlade. Slovenijo, ki bo prihodnje leto častna gostja sejma, bodo letos predstavljale Mladinska knjiga, založba Morfemplus, Založba Malinc, Miš založba, Založba Pivec in Sodobnost International.

Ljubljana. Slikanica Lile Prap z naslovom Mačji zakaji. Foto: STA Arhiv: STA

Ljubljana.
Slikanica Lile Prap z naslovom Mačji zakaji.
Foto: STA
Arhiv: STA

Mladinska knjiga se bo predstavila na lastni stojnici v hali 29, "odeti" v ilustracije Ane Zavadlav, ki je prispevala podobe za italijanske pravljice Itala Calvina, in Lile Prap iz njene najnovejše slikanice Zakaj v jubilejni izvedbi. Na povabilo založbe bodo sejem obiskali ilustratorka Zavadlav, pisateljica Anja Štefan in prevajalec Gašper Malej, so sporočili iz Mladinske knjige.

Malej, ki je prevedel Calvinove pravljice - te so lani v dveh knjigah izšle pri Mladinski knjigi - se bo že danes opoldne udeležil okrogle mize prevajalcev Calvina v različne jezike. Pogovor organizatorji sejma pripravljajo ob 100. obletnici avtorjevega rojstva.

V torek bodo pod okriljem Javne agencije za knjigo RS (Jak) potekali sestanki 25 slovenskih in tujih založb in literarnih agentov, malo pred 13. uro pa bodo prek neposredne medijske povezave s Stockholmom razglasili prejemnike priznanja Alma. Med nominiranci so tudi štirje slovenski avtorji in ilustratorji: Ana Zavadlav, Miroslav Košuta, Huiqin Wang in Andrej Rozman Roza.

Dan pozneje bodo ob 18. uri predstavili nastop Slovenije kot častne gostje v Bologni prihodnje leto, ki ga organizira Jak v sodelovanju z organizatorji knjižnega sejma. V. d. direktorici Jaka Katji Stergar se bodo pridružile še direktorica bolonjskega sejma Elena Pasoli, glavna urednica Mladinske knjige Alenka Kepic Mohar in urednica Jana Bauer iz založbe Sodobnost International.

V četrtek bo potekala evropska regionalna konferenca IBBY z naslovom Finding a Safe Home in Books, na kateri bo Nika Kovač predstavila Festival Itn. - Festival angažiranega pisanja, ki ga organizirata Vodnikova domačija in Mladinska knjiga, so še sporočili iz založbe.

Na sejmu bo na ogled tudi razstava, katere del bodo tudi ilustracije Ane Zavadlav. Izbrana je bila kot ena od 30 zmagovalcev natečaja ilustracij književnih del Itala Calvina. Na natečaju Italian Experience. Illustrations for Italo Calvino (Izkusiti Italijo. Ilustracije književnih del Itala Calvina) je sodelovalo 521 avtorjev iz 47 držav in regij.