Slovenija 6.3.2023 10:22

Izteka se drugi natečaj za pesniško nagrado kresnice

Sveti Jurij ob Ščavnici, 6. marca - Izteka se drugi natečaj za pesniško nagrado kresnice, ki ga je lani razpisalo gibanje Kultura-Natura Slovenija. Le še do srede, 8. marca, je mogoče poslati pesmi na temo Ženske (v) pesmi - zanj(o). Žirija bo med prejetimi deli izbrala pet finalistov, ki jih bo predstavila 17. julija na obletnico rojstva pesnice Kristine Šuler na Stari Gori v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici.

Letošnjo žirijo sestavljajo Cecilia Prenz Kopušar, Angela Čeplak, David Bandelj, Robert Titan Felix in Teja Goli.

Pesniška nagrada želi biti uglašena na ženske tematike, a ne samo s pesnicami. Že prvič je bila tema Ženske (v) pesmi, tokrat pa se je žirija odločila, da bo glavni naslov obdržala in mu vsako leto dodala še podtemo.

"Zdelo se nam je, da bi lahko v povezavi z žensko tematiko izpostavili tudi vlogo njega, se pravi, da pesem poje tudi o njem," je za STA lani oktobra povedal predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija Slavko Mežek. Kot je dodal, dopuščajo možnost, da je vse, kar bo napisano, angažirano in na svoj način povedno ter bo ali zrlo nazaj ali osvetlilo današnji trenutek.

Prvo nagrado kresnice je prejela Cvetka Bevc za pesniško zbirko Sled ognjenega svinčnika. V njej je zapisala biografijo Zofke Kvedrove. Za nagrado je dobila objavo zbirke pri zavodu Volosovov hram, bivanje v kulturni rezidenci v Mežnariji v Kropi ter skulpturo iz opusa Bube, kresnice in ostala čudovita bitja kiparke Sabe Skaberne.