Slovenija 16.3.2023 9:30

Godalni orkester Ljubljanski solisti na dveh koncertih s solistko Petro Kovačič

Celje/Ljubljana, 16. marca - Godalni orkester Ljubljanski solisti bo nastopil na dveh koncertih, na katerih bo kot solistka zaigrala članica Dunajskih filharmonikov Petra Kovačič. Koncerta bosta nocoj v Narodnem domu v Celju in v petek v Narodni galeriji v Ljubljani. Izvedli bodo Koncert za godala Nina Rote, Carmen fantazijo Franza Waxmana in Ozarjeno noč Arnolda Schönberga.

Javorca. Violinistka Petra Kovačič. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Javorca.
Violinistka Petra Kovačič.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Godalni orkester Ljubljanski solisti (prvotno Mladi ljubljanski solisti) so na pobudo violinista Nejca Avblja leta 2010 ustanovili ambiciozni študentje glasbenih akademij v Ljubljani, Gradcu, Salzburgu in na Dunaju. V svojih vrstah imajo članico Dunajskih filharmonikov, vidne člane orkestrov Salzburške filharmonije, Slovenske filharmonije, simfonikov Radiotelevizije Slovenija, SNG opera in balet Maribor, Koroškega simfoničnega orkestra iz Celovca in mentorje na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter konservatorijih v Ljubljani, Mariboru in Celovcu.

Orkester članom omogoča platformo za iskanje lastnega glasbenega izraza, izpopolnjevanje čuta za skupinsko igro in medsebojno podporo pri doseganju vrhunskih koncertov, vsem pa je dal neprecenljive izkušnje, ki so pomembno vplivale tudi na njihove nadaljnje kariere.

Za seboj imajo na desetine koncertov, obsežen repertoar, veliko izjemnih gostujočih solistov, kot sta Iztok Hrastnik in Tanja Sonc, sodelovanj z dirigentoma Markom Letonjo in Stojanom Kuretom. Na koncertih po vsej Sloveniji pa so izvedli večji del železnega repertoarja za godalne orkestre, so sporočili z Ustanove Imago Sloveniae, ki koncerta organizira skupaj s Hišo kulture Celje.

Petra Kovačič je od leta 2016 članica Dunajske državne opere in ansambla Dunajskih filharmonikov. Študij je zaključila na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu profesorice Roswithe Randacher. Na mojstrskih tečajih se je izpopolnjevala pri priznanih tujih violinskih pedagogih.

Večkratna nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj svoje glasbeno udejstvovanje dopolnjuje kot komorna glasbenica v različnih sestavih, s katerimi se predstavlja na priznanih glasbenih festivalih.