Intervju 10.3.2023 8:25

Stojan Pelko za STA: Uspeh EPK bo odvisen od tega, kaj bo ostalo po letu 2025

pogovarjala se je Rosana Rijavec

Nova Gorica, 10. marca - Uspeh projekta Evropske prestolnice kulture (EPK) bomo sodili po tem, kaj bo ostalo po letu 2025, je v pogovoru za STA povedal programski vodja projekta v Novi Gorici Stojan Pelko. Želi si, da bi ostalo nekaj vrhunskih umetniških dosežkov, ki bi sicer ne mogli nastati. Opozoril je, da več prizorišč EPK 2025 še potrebuje bodisi denar ali pa voljo.

Nova Gorica, prostori EPK. Programski vodja projekta v Novi Gorici Stojan Pelko. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, prostori EPK.
Programski vodja projekta v Novi Gorici Stojan Pelko.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, prostori EPK. Programski vodja projekta v Novi Gorici Stojan Pelko. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, prostori EPK.
Programski vodja projekta v Novi Gorici Stojan Pelko.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, prostori EPK. Programski vodja projekta v Novi Gorici Stojan Pelko. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, prostori EPK.
Programski vodja projekta v Novi Gorici Stojan Pelko.
Foto: Rosana Rijavec/STA

"Zelo si želim, da bi ostali uveljavljeni nekateri procesi v načinu, kako nastajajo kulturniške in umetniške stvaritve, to pomeni, kako delajo zavodi, kako delajo nevladne organizacije. Vsi si želimo, da bi ostali tudi nekateri prostori," je povedal Pelko.

"Prepričan sem, da bosta vsaj na novogoriški strani najmanj dva taka centra, ki bosta ostala. Ostal bo celoten kompleks okrog Trga Evrope s petimi, šestimi različnimi objekti različnih namembnosti. Zagotovo sem prepričan, da bo tudi Xcenter v središču Nove Gorice tedaj bolj prepišen, odprt, da bo to v bistvu center ustvarjanj, ki bo ostal tudi po letu 2025," je dodal.

Po Pelkovih besedah ni nujno, da bi prostore za dogodke EPK na novo gradili, primerni bodo tudi taki, ki bodo preurejeni iz nekdanjih namembnosti. Tudi v sosednji Gorici, s katero bodo skupaj gostili EPK 2025. Pelko je omenil prenove na Goriškem gradu in ulico Raštel (Rastello). Na slovenski strani je sicer glede na prijavno knjigo projekta EPK GO! 2025 iz izvedbe izpadel centralni objekt, ki je bil prvotno načrtovan na Trgu Evropa.

"Vendar smo ob njegovem izpadu razvili plan B. Ta ista vsebina z istimi avtorji in isto ambicijo bo prenesena v skladiščno poslopje ob železniški postaji. Sicer pa so bili mogoče dva ali trije projekti nekoliko nedomišljeni, da preprosto niso imeli pravih izvajalcev. Menim, da je sedaj v programu več projektov, kot jih je bilo v prijavni knjigi. Razlogi so različni; od tistega zmagovalnega skoka ob razglasitvi prestolnice EPK je dve leti in vmes se je marsikaj spremenilo. Nekatere teme je potrebno preprosto na novo premisliti," je pojasnil Pelko.

Priprave tečejo z različno hitrostjo. "Ker sem v zadnjem mesecu veliko hodil z ekipo po občinah, vemo, da so nekatera prizorišča že nared, nekatera še nastajajo, v nekaterih pa še upajo na določena sredstva za prenovo," je naštel.

Z več programi bi tako lahko že gostovali v dvorcu Lanthieri v Vipavi, v vili Vipolže v Goriških Brdih bi lahko pripravili razstave, konference ali filmske predstave na dvorišču, v Štanjelu bodo po pridobitvi pridobitvi sredstev za okrevanje in odpornost lahko dokončno prenovili grad z razstavnimi in muzejskimi prostori.

"So pa prostori, ki potrebujejo bodisi denar bodisi voljo. Voljo zagotovo potrebuje Kulturni dom v Bovcu, ki je zaprt, ker nima uporabnega dovoljenja, denar pa potrebuje t. i. kompleks Kajzer v Idriji, ki je del industrijske dediščine živosrebrnega rudnika in zelo pomemben za alternativno sceno, vendar trenutno ne omogoča delovanja. Da ne govorimo o Cerju, gradu Dobrovo in drugih. Se pravi, prizorišč je v tej regiji zelo veliko," je prepričan.

V razpršenosti prireditvenih prostorov po regiji Pelko sicer prepoznava veliko prednost. Med drugim to pomeni tudi možnost specializacije, je povedal.

"Nova Gorica ne želi ponoviti, če smem tako reči, napake Maribora, da je pet mest skoraj konkuriralo med sabo in si s tem razpršilo moč prestolnice. Pač pa je v sodelovanju z Gorico naredila presežek, zaradi katerega je zmagala. Ob tem pa ve, da mora razpršiti dogajanje tako v času kot v prostoru," je dodal.

Kar zadeva morebitne dvome glede obiska, je Pelko povedal, da po zagotovitvah sodelujočih občin težav z obiskovalci ne bi smelo biti. "Rečejo nam, da naj, če bomo pripeljali nove obiskovalce, to naredimo v času, ko nimajo visoke turistične sezone," je dodal.

V pripravah na EPK 2025 se veliko naučijo tudi od dosedanjih EPK. "V vseh pogledih, časovno, prostorsko in emocionalno nam je blizu Reka in njena EPK. Reka je v EPK vložila izjemen napor in je praktično teden dni po tem, ko bi morala začeti, dogajanje ustavil covid. Ko danes gledate reški katalog, je ta fascinanten, vendar ni mogel biti realiziran. S tem, ko imamo za svetovalca enega od sodelujočih, načelnika za kulturo mesta Reka Ivana Šararja, z njim podoživljamo tedanjo dramo, vendar pa je njegova izkušnja za nas zelo dragocena. Prav zato lahko trdim, da je Reka za nas primer EPK, iz katerega se lahko iz sto različnih razlogov učimo."

"Lepota tega projekta je v tem, da je živ organizem, da je kompleksen, vendar da na nek način diha s časom," pravi Pelko. Zato se bo do odprtja EPK 8. februarja 2025 v Novi Gorici in Gorici verjetno spremenilo še kaj, čeprav časa ni več veliko.