Svet 8.3.2023 6:00

V newyorškem muzeju razstava o judovski družini Sassoon

New York, 8. marca - V newyorškem Judovskem muzeju je na ogled razstava, ki predstavlja zgodovino slavne judovske družine Sassoon. Na razstavi je izpostavljena pionirska vloga družine na področju trgovine, zbiranja umetnin, arhitekturnega pokroviteljstva in državljanskega udejstvovanja od začetka 19. stoletja do druge svetovne vojne, piše na spletni strani muzeja.

ZDA, New York. Judovski muzej v Centralnem parku na Manhattnu. Foto: Wikipedia

ZDA, New York.
Judovski muzej v Centralnem parku na Manhattnu.
Foto: Wikipedia

Kot še piše, razstava spremlja štiri generacije družine in združuje približno 120 eksponatov.

Med vidnejšimi eksponati so med drugim na spletni strani muzeja izpostavljeni hebrejski rokopisi iz 12. stoletja, mnogi med njimi so bogato okrašeni, in dragoceni predmeti slonovine, med mojstrovinami zahodnoevropske umetnosti pa slike Thomasa Gainsborougha in Jean-Baptista Camilla Corota ter čudoviti portreti članov družine, ki jih je ustvaril John Singer Sargent.

Pripoved na razstavi se začne v zgodnjih 30. letih 19. stoletja, ko je bil David Sassoon (1792-1864), patriarh družine, prisiljen zapustiti rodni Bagdad zaradi vse večjega preganjanja judovskega prebivalstva v mestu. Družino je pot vodila najprej v Indijo, nato na Kitajsko in nazadnje v Veliko Britanijo.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa so bili slavni tudi številni njegovi potomci. David Solomon Sassoon (1880-1942) je bil denimo eden najbolj znanih zbirateljev verskih spisov. Avkcijska hiša Sotheby's je nedavno objavila, da bi lahko za več kot 1000 let staro zbirko svetih judovskih spisov, ki je bila nekdaj v njegovi lasti, na majski dražbi iztržila do 50 milijonov dolarjev. Tudi legendarni frizerski mojster in podjetnik Vidal Sassoon (1928-2012) je daljni sorodnik družine.

Razstava bo na ogled do 13. avgusta.