Svet 7.3.2023 14:14

Letošnja nagrada Astrid Lindgren ameriški avtorici Laurie Halse Anderson

Stockholm, 7. marca - Ameriška avtorica Laurie Halse Anderson je letošnja nagrajenka spominske nagrade Astrid Lindgren (ALMA), je danes sporočila predsednica žirije Boel Westin. Med nominiranci sta bila dva slovenska avtorja Miroslav Košuta in Andrej Rozman Roz ter ilustratorki Ana Zavadlav in Huiqin Wang.

Skupno je bilo za nagrado ALMA letos nominiranih 251 kandidatov iz 64 držav.

Laurie Halse Anderson je ena najpomembnejših ameriških pisateljic za mlade. Njen roman Povej!, s katerim je dosegla preboj, je izšel leta 1999 in je bil preveden v številne jezike ter prirejen za film. V svoji dolgoletni karieri je Laurie Halse Anderson pisala tudi besedila za otroške knjige in slikanice.

"Laurie Halse Anderson piše o zahtevnih temah na način, ki nas pritegne in gane. V njenem pisanju je strast, ki seže naravnost v srce," je povedala predsednica žirije Boel Westin.

"Laurie Halse Anderson v svojih strnjeno napisanih romanih za mlade odrasle daje glas iskanju smisla, identitete in resnice tako v sedanjosti kot v preteklosti. Njen temačno žareč realizem razkriva ključno vlogo časa in spomina v življenju mladih. Bolečino in tesnobo, hrepenenje in ljubezen, družbeni sloj in spol raziskuje s slogovno natančnostjo in nepristransko duhovitostjo. Z nežno intenzivnostjo Laurie Halse Anderson prikliče razpoloženja in čustva ter se nikoli ne ustraši niti najtežjih stvari," je utemeljila žirija.

Laurie Halse Anderson se je rodila leta 1961 v Potsdamu v ameriški zvezni državi New York. Kot pisateljica je debitirala leta 1996. V svojih bogato izraznih romanih za mlade - vsi so pripovedovani v prvi osebi - daje glas mladostniški izkušnji z včasih brutalno iskrenostjo. Tu je resignacija, celo obup, a tudi odločenost za spremembo, ki jo pri življenju ohranja iskanje smisla, identitete in resnice. Hrepenenje po ljubezni in pripadnosti je za Laurie Hals Andersona ponavljajoča se tema.

Laurie Halse Anderson živi v Philadelphiji. Poleg svojega pisanja se močno zavzema za vprašanja, povezana s spolnim nasiljem, raznolikostjo in cenzuro knjig.

V slovenščino so prevedeni trije njeni romani z naslovi Krik, Zamrznjeni dekleti in Povej!.

Nagrado ALMA, ki jo spremlja denarna nagrada pet milijonov švedskih kron ali približno 450.000 evrov in ima največji denarni sklad na svetu med nagradami za otroško in mladinsko literaturo, je lani dobila švedska ilustratorka in avtorica Eva Lindström.

Švedska pisateljica Astrid Lindgren, ki je zaslovela s Piko Nogavičko, je umrla v začetku leta 2002 v starosti 94 let. Istega leta je švedska vlada v svojem imenu ustanovila nagrado v čast posameznikom in organizacijam, ki v duhu Astrid Lindgren prispevajo k pomenu literature za otroke in mlade po vsem svetu. Švedska vlada z nagrado ALMA spodbuja pravico vsakega otroka do odličnih zgodb.