Slovenija 8.3.2023 11:22

Dan žensk z mladimi direktoricami fotografije

Ljubljana, 8. marca - Slovenski filmski center (SFC) v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov (BSF) na dan žensk že tradicionalno s posebno projekcijo predstavlja ustvarjalnost slovenskih filmskih avtoric. Letos pozornost usmerjajo k direktoricam fotografije s projekcijo Nevid(e)no oko direktoric fotografije, ki je na spletni strani BSF dostopna do 9. marca do polnoči.

V Združenju filmskih snemalcev Slovenije so ob dogodku zapisali: "Direktor fotografije je edinstven poklic, ki ga v enaki meri zaznamujejo tehnična in tehnološka spretnost ter umetniška tenkočutnost in talent. Na žalost gre tudi za enega tistih poklicev v filmski industriji, kjer beležimo največje razlike v številu predstavnikov oz. predstavnic moškega in ženskega spola, kar je v Sloveniji še posebej izrazito."

Na spletni strani BSF so ob tem spomnili na pionirko tega poklica Veko Kokalj, ki se je v svoji štiridesetletni karieri podpisala pod več kot sto filmov in dokumentarnih gradiv. Prvič je v vlogi direktorice fotografije stala za kamero leta 1949, leta 1965 pa je posnela prvi slovenski celovečerni animirani film Zvezdica zaspanka. "Žal je bila v tem dominantno moškem poklicu izjema prejšnjega stoletja in vidno odrezana od večjih produkcij in celovečernih igranih filmov, pri katerih je občasno sodelovala kot asistentka ali fotografinja na setu," so zapisali in dodali, da je po njeni upokojitvi v Sloveniji poklic direktorice fotografije med ženskami skoraj popolnoma izginil.

V zadnjih letih pa se predvsem v tujini vedno večkrat pod filmsko fotografijo podpišejo ženske, med njimi raste zanimanje za študij tudi pri nas. Da bi predstavili generacijo mladih direktoric fotografije in študentk snemanja, ki se šele podajajo v svet profesionalnega filmskega ustvarjanja, vabijo k ogledu 13 filmov oz. študijskih vaj, ki so nastali v zadnjih dveh letih.

Na ogled so trije projekti, pod katere so podpisane direktorice fotografije, ki so že zaključile študij filmske fotografije, Sutherland v okvirju (direktorica fotografije Gaja Naja Rojec), videospot Infected - Brez dotika (Sara Ivanov) in Preprost člouk s konca sveta (Teja Miholič).

Študijska filma Odstiranje (Arta Kroni) in Razmišljam (Toma Kirini) sta nastala pod okriljem Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Film Vonj sovraštva (Veronika Francesca Štefančič) so ustavili študentje Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) izven učnega programa, na ogled pa je še sedem študijskih filmov oz. vaj, ki so nastali v produkciji AGRFT: Sanje (Karin Petrič), 2030 (Maja Štojs), Biti oče (Maja Krvina), To je moj dom (Lara Knap), Zora (Tara Caruso Bizjak), Konfrontacija podzavesti (Reni Babič) in Šport estetsko (Neža Jankovič).